ANNONS
Tensta Torn får tvättmedelsfria tvättstugor

Tensta Torn får tvättmedelsfria tvättstugor

annons
ANNONS

Fastighetsägaren Åke Sundvall satsar på tvättmedelsfria tvättstugor. En ny tvättmetod som inte kräver tvättmedel eller varmvatten kommer att installeras i Tensta Torn.

Företaget SWATAB har utvecklat ett patenterat filtersystem som omvandlar vanligt kranvatten till DIRO-vatten. Detta vatten ersätter tvätt- och sköljmedel. Enligt en studie genomförd av WWF kan tvättning med vattnet spara upp till 1,02 kg CO² för varje 5kg tvätt. Det handlar om energibesparing genom kortare tvättprogram och lägre temperaturer, obefintligt utsläpp av kemikalier från tvättmedel samt mindre förbrukning av vatten både i själva tvättningen och i hela kretsloppet med att rena vattnet. Vattnet bidrar också till ökad livslängd på tvättmaskiner och torktumlare.

– Bara i Tensta Torn tvättas det ca 13.000 tvättar årligen, vilket med denna tvättmetod skulle göra stort avtryck på såväl miljön i stort som hälsa, energi- och driftskostnader specifikt för denna fastighet, säger Viktor Sundvall, Fastighetschef på Åke Sundvall Fastighets AB.

Tvättmetoden kommer inledningsvis att installeras i Tensta Torn för att därefter utvärderas för ytterligare installation inom fastighetsbeståndet.

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.