Sweco väljer Spacemaker för att ta nästa steg i digitaliseringen

Anders Neregård

Sweco väljer Spacemaker för att ta nästa steg i digitaliseringen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under 1980-talet gick vi från papper och penna till CAD och sen från CAD till BIM. Med AI-verktyg som Spacemaker kommer arkitektens roll att förändras än en gång. Sweco Architects har sedan ett halvår tillbaka använt Spacemaker i tidiga skeden och det råder ingen tvekan om att det redan påverkat hur de arbetar.

Sweco Architects bestämde sig för fem år sedan att de skulle leda digitaliseringen i branschen, dels för sin egen del men också för att få med sig en ibland lite trögrörlig bransch på en resa som är nödvändig.

— För en sådan stor aktör som Sweco Architects är det rimligt och naturligt att vi tar en ledande roll och är en del av att driva utvecklingen. För vår egen skull, men också för att möjliggöra för mindre företag som kanske inte har våra resurser, säger Anders Neregård, digitaliseringschef på Sweco Architects.

Att valet föll på Spacemaker när de ville digitalisera sitt arbete i tidiga skeden hade flera orsaker.

— Dels är vi först och främst arkitekter och konsulter och har inte möjlighet att driva utvecklingen av verktyg på samma sätt som företag som Spacemaker. Och dels hade vi sneglat på Spacemaker en längre tid då Sweco i Norge varit en del av utvecklingen av vissa analysverktyg i Spacemaker, säger Anders Neregård.

Tidiga skeden är en fas i stads- och fastighetsutveckling som skiljer sig en del mot andra faser. Det är en del av projektet där mycket är osäkert och där man letar efter förutsättningar och möjligheter snarare än att fokusera på detaljer. Det minskar samtidigt viljan satsa stora resurser i varje tidigt skede. Ledorden för tidiga skeden är istället effektivitet och att få fram så bra underlag som möjligt utifrån begränsade resurser.

— När vi jobbar med tidiga skeden kan vi inte dra ut på processer och lägga tid och resurser på omfattande analyser, men samtidigt vill vi ha ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Med digitaliseringen får vi möjlighet att göra just detta, att ta fram underlag på ett effektivt sätt. Och det är viktigt att vi gör detta, för vi kan påverka projekten otroligt mycket i tidiga skeden, säger Anders Neregård.

I Spacemaker-verktyget finns förutom analysfunktioner även möjlighet att använda sig av generativ design som kan framställa en mängd lösningar och förslag utifrån olika givna parametrar, som förutsättningar för dagsljus eller buller men även exploateringsgrad och kvartersstrukturer. Detta påverkar hur processen ser ut, men också arkitektens roll och arbetsuppgifter.

— Där vi tidigare kanske tog fram tre förslag låter vi idag verktyget generera 50. Sen blir arkitektens roll att sålla bort och välja, det skiljer sig från hur vi arbetat tidigare, säger Anders Neregård.

Johan Bengtsson är stadsutvecklare och arkitekt på Sweco Architects och har börjat arbeta i verktyget.

— Spacemaker är ett väldigt intuitivt och grafiskt verktyg där du hela tiden får feedback på ett sätt som tidigare varit lite mer komplicerat. Där vi tidigare skickat iväg förslag för analyser får vi feedback direkt och det underlättar i ens egen process men också i kommunikationen med beställaren.

Anders Wester är arkitekt och ansvarig för försäljning av Spacemaker i Sverige och han ser inte att AI och generativ design kommer att ersätta arkitekten, men att den nya tekniken kommer att påverka yrkesrollen råder det ingen tvekan om.

— Vi har flera gånger tidigare tagit tekniksprång som påverkat hur vi arbetat, från CAD till BIM och 3D-verktyg. Så det är ingen tvekan om att även AI och generativ design kommer att påverka, säger Anders.

Han tror att arbetssättet kommer att förändras, men också vad kunder och beställare efterfrågar i tidiga skeden.

— Jag tror att kunder kommer vilja arbeta mer iterativt i och med att kommunikationen blir enklare och de nya möjligheterna till snabbare analyser kommer att skapa en efterfrågan på andra och snabbare leveranser.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.