Sweco stärker arkitektverksamheten i norr

Ulla Bergström Foto Anna Thorbjörnsson

Sweco stärker arkitektverksamheten i norr

ANNONS

Annons

Sweco startar arkitektverksamhet i Luleå för att vara lokalt förankrad när kommuner och städer växer och ställer om till en cirkulär ekonomi.

Företaget har idag verksamhet i Luleå inom flera tekniska discipliner och nu kompletteras expertisen inom samhällsbyggnad med arkitekter. Sweco planerar även att växa ytterligare i region norr inom sina övriga tjänsteområden.

– Den situation vi befinner oss i norra Sverige är helt unik, satsningen som görs nu är historisk. Det handlar om en genomgripande grön samhällsomvandling och nya samhällen ska byggas och befintliga kompletteras. Det behövs många nya bostäder, skolor och samhällsservice. Det här är ett tillfälle att tänka nytt för en ökad ekologisk livskvalitet, hälsa och välbefinnande i våra stadsmiljöer. Här ser jag att vi kan förstärka vår kompetens på en plats där Swecos arkitekter och ingenjörer tillsammans kan utveckla framtidens hållbara städer och samhällen i norr, säger Ulla Bergström, divisionschef för Sweco Architects.

Samarbeten med Uleåborg

Boden och Luleå kommun har nyligen lämnat in en gemensam skrivelse till regeringen med ambitionen att fungera som en föregångsregion i arbetet med att genomföra en hållbar samhällsomställning i samband med etableringen av H2 Green Steels nya stålverk.

Enligt regeringens samordnare kommer befolkningen i Norrbotten och Västerbotten att öka med 20 procent till 2035 och stora industriinvesteringar på flera hundratals miljarder ska göras. Anna Kerr, chef för Region norr på Sweco Architects, har tankar om hur regionen ska kunna attrahera arbetskraften som behövs för utvecklingen som sker just nu.

– Luleå är en strategiskt viktig satsning för oss i norr. Vi får nu möjlighet att samarbeta ännu närmare våra kollegor i de övriga disciplinerna men även nära våra beställare och samarbetspartners. Vi har också etablerat samarbeten med våra finska kollegor på Sweco i Uleåborg, vilket öppnar helt nya affärsmöjligheter. Inte minst är Luleå födelsestaden för arkitekten Gunnar Nordström, en av grundarna till arkitektkontoret som sedermera kom att bli Sweco, säger Anna Kerr.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.