ANNONS
Sweco lanserar verktyg för klimatberäkning inom landskapsarkitektur
Foto Sweco

Sweco lanserar verktyg för klimatberäkning inom landskapsarkitektur

annons
ANNONS

Sweco har utvecklat ett verktyg för klimatberäkningar av landskapsarkitektur. Med verktyget BIMitigation ska det bli möjligt att på ett visuellt sätt i ett tidigt skede se vilka objekt som genererar störst utsläpp.

– Tidigare har det inte funnits något verktyg som på ett visuellt sätt kunnat hjälpa oss att ta smarta klimatbeslut inom landskapsarkitektur. Med BIMitigation kan vi redan tidigt i processen se hur vi ska optimera designen så att det blir mindre klimatutsläpp. Det här kommer att kunna bli en stor hjälp för våra kunder att ta hållbara beslut, säger Fredrik Toller, studiochef samt landskapsarkitekt som har varit drivande i framtagandet av verktyget.

Flera databaser

BIMitigation grundar sig på en lista med de cirka 70 material som är de vanligast förekommande i landskapsprojekt. För dessa material har det inhämtats generiska emissionsfaktorer från öppna miljödatabaser. Eftersom det saknas en databas där alla materialen finns samlade har Sweco utgått från flera olika databaser och beräknat om data så att det blir jämförbara siffror. Enligt företaget utgår värdena från produkters miljövarudeklarationer (EPD) och dess GWP (global warming potential).

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.