• tisdag , 25 juni 2024


Vårens hetaste byggprojekt 2016

Vårens hetaste byggprojekt 2016

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Hetaste byggprojektet i Sverige våren 2016 är ESS-anläggningen, etapp 2 i Brunnshög, Lund.

Det snackas om framtida byggnationer på planeten Mars. Vi har inte kommit så långt än, men vi har rankat de hetaste byggprojekten i Sverige till och med månaden mars (och även inkluderat april) 2016.

Vi har sammanställt de mest punktbevakade byggprojekten i Sverige just nu, d v s de byggprojekt som flest antal personer valt ut som extra intressanta på projektmarknaden*. Listan består av projekt i olika skeden, ibland redan byggstartade (men av oss ej slutbevakade) men även planerade och kommande projekt.

Det byggprojekt som flest antal personer valt ut som (kanske utomjordiskt) mest intressant är nybyggandet av ESS forskningsanläggning i Brunnshög, Lund. Sedan 2003 har Sverige Bygger bevakat projektet och etapp 1 startade hösten 2014. Nu står 20% av bygget klart och European Spallation Source i samverkan med Skanska uppför 23 byggnader, just nu i en etapp 2 som byggstartade hösten 2015. I början av april hölls en taklagsfest för den över 500 meter långa acceleratortunneln, som då var färdiggjuten. Här ska det forskas inom bland annat materialvetenskap, strukturkemi, biologi och geofysik. Ett spännande projekt där hela världen kan följa med i byggnationen via byggets egen hemsida där On-Siteuppdateringar med bilder läggs ut veckovis.

Vi hittar Danderyds sjukhus på en andra plats över topplistan för hela landet, och Stockholmsområdet bidrar också med ett projekt på nionde plats; en jätteinvestering när slussen byggs om. Göteborgsregionen stoltserar med en tredje och fjärdeplats med bostadsområdet Partille Port i Partille samt Forsåkersområdet i Mölndal. På femteplats ser vi Inspi Health Campus – Skandinaviens första anläggning där forskning, utbildning, klinisk verksamhet och förebyggande hälsovård ska samlas under ett och samma tak, i Malmö sker detta. Region Skåne representeras också av en nybyggnation vid Helsingborgs lasarett. På en åttondeplats uppmärksammas Regementsstaden i Borås där man bygger en första etapp bostäder och verksamhetslokaler och på plats nr 9 huserar den nya multiarenan som planeras vid Gränby centrum i Uppsala.

*Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder Sverige Byggers tjänster för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. De väljer själva inom vilket verksamhetsområde de vill bevaka projektmarknaden och vilken typ av projekt som är intressanta för just dem. När de hittat ett intressant projekt kan de genom ett enkelt klick punktbevaka det, vilket innebär att de får ett mail så fort något nytt händer, det kan t ex. vara att en entreprenör blir anlitad, byggstarten blir flyttad eller en ny anbudstid rapporteras. Listan består av de projekt som flest antal personer valt att punktbevaka.

Källa: Byggsveriges affärskälla – Sverige Bygger. Byggsveriges största projektdatabas och mest omfattande projektbevakning. Läs mer på sverigebygger.se

LÄS MER: De byggprojekt som flest av marknadens aktörer valt ut som extra intressanta i sin bevakning av marknaden

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Sverige Bygger