• onsdag , 17 augusti 2022


Unik kommunranking gällande både byggstartad och projekteringsstartad byggvolym

Unik kommunranking gällande både byggstartad och projekteringsstartad byggvolym

ANNONS

Annons

Uppsala, Örebro och Nacka är kommuner som sticker ut på olika sätt utöver Stockholm, Göteborg och Malmö.

Sverige Bygger har tagit fram en unik kommunranking som innefattar såväl byggstartad som projekteringsstartad byggvolym. Dels för allt “b2b” byggande, dels för bostadsbyggandet vad gäller flerbostadshus och gruppbyggda småhus. Såväl nybyggnation som ROT-projekt är inräknat. Rankingen är både gjord utifrån total byggvolym samt per capita.

Att Stockholm ligger på första plats i kommunrankingen på alla sätt att mäta utom per capita är knappast förvånande. Däremot överraskar några andra kommuner. Andra och tredjeplatserna delas främst mellan Uppsala och Göteborg även om även Nacka trängt sig in där. Malmö har två fjärdeplatser och två sjätteplatser. Örebro tre femteplatser och en niondeplats. Andra kommuner som finns med på samtliga topplistor om än inte just i toppen är Solna, Norrköping och Järfälla. Helsingborg finns med på tre av fyra rankinglistor vad gäller byggvolym.

Att Uppsala sett till alla dessa fyra sätt att ranka kommunerna slår sig in före både Göteborg och Malmö visar hur hett Uppsala är och ser ut att bli framöver.Örebro ligger också oväntat högt upp i rankingen totalt sett. Ser vi mer framåt sticker Nacka kommun ut vad gäller kommande byggvolym som ligger under projektering eller planering. Förutom att det planeras mycket bostäder i Nacka så handlar det även om reningsverk och planer på tunnelbana med mera.

I Norrland är det Luleå och Umeå som sticker ut vad gäller byggstartad volym fram tills nu men framåt ligger Sundsvall före med en större kommande byggvolym under projektering. Nämnas bör också att Kiruna ligger högt men ändå strax utanför dessa topp-15 listor. Norrlandskommuner hamnar betydligt högre upp i rankingen om vi räknar per capita.

Klicka här för att läsa mer och se tabeller

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Sverige Bygger