Sverige: EU:s bank EIB stöttar lågenergihus för klimatomställning genom 75 miljoner Euro lån till SKB

Spaden i marken för SKB byggnadsprojekt för lågenergihus, 1. Copyright: SKB.

Sverige: EU:s bank EIB stöttar lågenergihus för klimatomställning genom 75 miljoner Euro lån till SKB

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

EU:s bank, Europeiska investeringsbanken, EIB, ger ett nytt lån till SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening) på 800 miljoner SEK (ca EUR 75,1mn) för att bygga lågenergihus i Stockholm. Energiförbrukningen i dessa nya byggnader kommer att vara ungefär 25% lägre än myndighetskraven.

Europeiska investeringsbanken, EIB, är en av världens tyngsta aktörer när det kommer till finansiering av hållbar omställning. Som första svenska bostadsföretag fick SKB ett lån från EIB på 550 miljoner kronor (circa EUR 57.8 miljoner) år 2017. Nu förnyas förtroendet med en större investering, då SKB och EIB har enats om ett lån på 800 miljoner kronor för att bygga energieffektiva bostadsfastigheter i Kista och på Södermalm i Stockholm.

– EIB:s åtagande som EU:s klimatbank och det fokus som finns just nu på energieffektiva byggnader är särskilt viktig just nu. Efterfrågan på energi effektiva lösningar har ökat markant efter den ryska invasionen av Ukraina. Vi är därför glada att kunna stötta ny teknik och marknaden inom detta område, och på detta sätt höja ribban för nya, mer klimatvänliga byggnadsstandarder, berättar Europeiska investeringsbankens vice-president, Thomas Östros kommenterade

Möjlighet att upprätthålla tempot

– Vi är stolta över att EIB ger oss ett förnyat förtroende av EIB, vilket visar att vi ses som en aktör som driver på en hållbar omställning. I en tid när vi ser att byggen och utvecklingsprojekt börjar stanna av, då branschen pressas av stigande material- och energipriser, innebär detta att vi kan fortsätta hålla tempo i våra energieffektiva projekt, säger SKB:s VD, Ingrid Gyllfors

Lånet ska finansiera byggandet av energieffektiva bostadsfastigheter i två av SKBs nyproduktionsprojekt. Det gäller ett kvarter på östra Södermalm med 153 lägenheter och ett kvarter i Kista med 164 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

Under 2021 investerade EIB över € 200 miljoner i lån till svenska lågenergiprojekt gällande både offentliga, kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.

EIB för rättvis omställning

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens bank, som ägs av EU:s tjugosju medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen har fastställt ”att säkerställa en rättvis omställning för alla” som ett av de fyra övergripande målen i sin färdplan för klimatbanken 2025, Climate Bank Roadmap 2025. EIB:s ambition är att stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet under årtiondet fram till 2030 och anpassa all sin nya verksamhet till målen och principerna i Parisavtalet.

En förening för alla

SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 92 000 medlemmar. Med fler än 8 200 lägenheter i huvudstaden och sex närliggande kommuner är SKB den största privata hyresrättsaktören i Stockholm. Föreningen bygger och förvaltar bostäder som hyrs ut till medlemmarna i form av kooperativa hyresrätter. SKB är i sin storlek och upplåtelseform, en unik verksamhet som skapar variation på bostadsmarknaden. Lägenheterna, uppförda från 1917 till idag, förmedlas efter turordningsprincip och föreningen är öppen för alla. Den verkställande organisationen har 140 medarbetare och drivs på företagsmässiga villkor som en ekonomisk förening där överskottet återinvesteras i verksamheten.

Sponsrat innehåll från Bauroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.