Svenskarnas hem värms upp snabbare under heta sommardagar

Svenskarnas hem värms upp snabbare under heta sommardagar

ANNONS

Annons

En ny europeisk studie av temperaturskillnader visar att svenska bostäder värms upp betydligt snabbare under varma sommardagar jämfört med bostäderna i de flesta andra EU-länderna.

Studien omfattar över 300 000 bostäder i Europa, varav cirka 1 000 svenska, och genomfördes sommaren 2021. Resultatet för de svenska bostäderna visar att i dessa ökade temperaturen med 4,6°C på tre timmar, vid en inomhustemperatur på 20°C och en utomhustemperatur på 30°C vid soligt väder. I jämförelse med Tyskland, Spanien och Italien var temperaturökningen mer än dubbelt så snabb. Det gör Sverige bland de sämsta länderna i undersökningen. Endast på Irland, i Danmark och Storbritannien sker uppvärmningen av de undersökta bostäderna snabbare.

– Vår undersökning visar i vilken utsträckning bostäder reagerar på höga utomhustemperaturer och solstrålning. I takt med att värmeböljor blir allt vanligare så kommer också fler boende använda luftkonditionering för att hålla sin inomhustemperatur på en dräglig nivå, säger Christian Deilmann, medgrundaren och produktchef på tyska företaget tado som står bakom undersökningen.

LÄS MER: Höga temperaturer i svenska hus under sommarens värmebölja
LÄS MER: Kylindustrins utmaning i tider av värmeböljor
LÄS MER: Stängda skolor efter het sommar väcker diskussion om kyla

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.