Svenska företag förutspår kraftigt ökat elbehov – oro för tillgång och kostnader växer

Svenska företag förutspår kraftigt ökat elbehov – oro för tillgång och kostnader växer

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Enligt en ny rapport räknar företag i Sverige med en stor ökning av elbehovet de kommande åren. Undersökningen visar att 72 procent företagen i Sverige förväntar sig ett ökat elbehov de kommande tre åren. Den högsta tillväxten väntas inom de mest energikrävande sektorerna och särskilt IT-sektorn. Samtidigt oroar sig 53 procent för energitillgången och lika många upplever att stigande och instabila prisnivåer påverkar lönsamhet och konkurrenskraft.

Företagen förutser ett kraftigt ökat elbehov i närtid visar EY:s nya rapport som kartlägger och analyserar företagens inställning i en rad frågor relaterat till energi. Rapporten bygger på en undersökning med över 2 400 företag i åtta länder där även företag i Sverige ingår.

Förväntat ökat behov

Sverige använder omkring 140 TWh el per år, en nivå som landet haft sedan 1980-talet. De kommande tre åren tror hela 72 procent av de svenska företagen i undersökningen att deras elbehov kommer att öka. Globalt är samma siffra något högre, 80 procent. De högsta förväntningar på tillväxt finns inom de mest energikrävande sektorerna, med IT-sektorn i spetsen, där en signifikant del förutser en ökning på över 10 procent. De främsta drivkrafterna bakom den ökade efterfrågan är investeringar i ny utrustning (29 %), utökade och fler arbetsplatser (29 %), användningen av AI (28 %) samt en växande flotta av elektriska fordon (26 %).

– Tack vare energieffektivisering har elanvändningen varit relativt konstant trots ökad BNP sedan slutet av 80-talet. Den förväntade ökningen av elbehovet hos svenska företag visar på en tydlig omställning mot elektrifiering och digitalisering. Globalt ser vi samma trender där energianvändningen för allt från datacenters till elektriska fordon signifikant förväntas öka konsumtionen av el. Sverige, med sitt unika försprång inom fossilfri elproduktion, har potential att möta dessa krav. Det kräver dock strategiska investeringar i ny produktion och att elnäten utvecklas för att möta den ökade konsumtionen i hela landet. Genom att agera i tid kan vi stärka Sveriges position som en internationell förebild inom hållbar energi, säger Christian Grauers, ansvarig rådgivare inom energi på EY i Sverige.

En majoritet oroar sig för tillgången på energi

Samtidigt är oron stor, 66 procent av de globala företagen oroar sig för tillgången på energi för att möta deras växande behov. För svenska företag är siffran 53 procent och lika många (53%) upplever att stigande och instabila energikostnader påverkar deras lönsamhet och konkurrenskraft. 61 procent förutspår att deras energibehov kommer att bli mer komplext de kommande åren.

Trots den ökade efterfrågan har nästan alla de svenska företagen (85%) i undersökningen satt upp energimål, oftast med fokus på att minska koldioxidutsläpp från energiförbrukningen, både inom den egna verksamheten och i hela värdekedjan.

–  Det vi märker hos företagen kring deras oro, är att den också omvandlas till handling. Flertalet företag investerar i energilösningar likt solceller och batterier eller deltar aktivt i den växande flexibilitetsmarknaden. Detta är också något som syns i studien att mer än 6 av 10 företag har eller funderar på att investera i dessa lösningar, säger Anna Hed, partner och rådgivare åt energisektorn på EY.

Energileverantörer behöver leverera mer

Rapporten visar också att många företag, ungefär en tredjedel, inte upplever att deras energileverantör skapa tillräckligt kundvärde. Dessutom betonar 65 procent av de svenska företagen att energileverantörens kundservice kommer att få större betydelse framöver. Det finns ett tydligt behov av mer stöd, kunskap och rådgivning. Samtidigt planerar i stort sett alla tillfrågade företag (99%) att öka sin egen expertis inom energi de närmaste tre åren.

–  Det är en tydlig trend för bolag där energianvändningen påverkar kärnaffären att kraven ökar på energiföretagen att bli en partner mer en bara en leverantör. Vi ser även en trend att bolag i allt större utsträckning vill ha kontroll över sina energifrågeställningar. Detta tror vi kommer leda till nya aktörer inom energisektorn, alternativt att energibolagen ställer om ytterligare för att kunna leverera på dessa kundförväntningar, säger Anna Hed.

Sponsrat innehåll från Moelven Wood
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.