Svanenmärkt radhus

Svanenmärkt radhus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det nybyggda bostadsrättshuset Solallén i Vikaholm söder om Växjö har blivit Svanen-cerifierat.

Solallén, byggt av Skanska, är Sveriges första radhuskvarter som byggts enligt Netto Nollenergi, vilket innebär att husen genererar lika mycket el som de förbrukar under ett år. Området består av 21 bostadsrättsradhus och genom solceller på taken produceras miljövänlig el. Med bergvärme kan uppvärmningskostnaderna hållas nere. Husen är utrustade med pumpar som kan leverera kylning till husen under varma sommardagar.

Målsättningen är att husen ska producera mer el än vad som behövs för uppvärmning, varmvatten och fastighetsel. Överskottsel under sommarhalvåret kan säljas på energimarknaden. För att nå Svanenmärkning ska ett antal krav uppfyllas. Husen måste kännetecknas av låg energianvändning, god isolering och effektiva ventilationssystem. Byggprodukter och kemiska produkter ska kontrolleras så att de innehåller minimalt med miljöfarliga och hälsoskadliga ämnen. Det ställs också krav på god innemiljö för att husen ska vara hälsosamma att bo i.

Annons

Det ska finnas en genomtänkt drifts- och underhållsplan för att behålla de goda egenskaperna under lång tid. Dessutom ställer Svanen krav på byggprocessen, till exempel att fukt och byggavfall tas omhand på ett miljöriktigt sätt.

– Hela byggprocessen har präglats av grönt tänkande med bra framförhållning vid val av material. Genom utbildningar och arbetsgrupper har vi skapat förståelse för målet och med löpande kommunikation och avstämningar har vi nått ett engagemang som har varit avgörande för att nå det goda slutresultatet, säger Lina Schlegel, produktionsingenjör, Skanska Sverige.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.