Studio 1 i Örgryte Torp vann Kasper Salin-priset

Studio 1 i Örgryte Torp vann Kasper Salin-priset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kasper Salin-priset 2016 tilldelas HSBs Studio 1 i Örgryte Torp i Göteborg, bland annat på grund av dess arkitektonisk höjd och fin samklang med omgivande natur.

På plats på Cirkus i Stockholm var förutom arkitekten Johannes Norlanders team, projektledningen från HSB Göteborg även en av de boende i HSB Studio 1.

– Så roligt! Och för mig ett självklart val. Vårt hus har berikats med något så ovanligt som skönhet både på utsidan och insidan. Det är en fröjd att få bo och leva i ett så vackert och smakfullt hus, säger Yngve Karlsson, boende i HSB brf Studio 1.

HSB Studio 1 stod klart för inflyttning i juni 2016.

– Var det någon gång vi skulle satsa på ett projekt utöver det vanliga så var det just här. Vi valde arkitekt med stor omsorg och det visar sig ju ikväll att vi gjorde ett helt rätt val, säger Lena Josgård, chef för mark- och projektutveckling. Vi önskade ett hus som skulle andas dåtidens våning i modern tappning. Och vi fick mer än vi någonsin kunnat drömma om.

Annons

Stadsdelen Örgryte Torp utanför Göteborg växer fram i ett område med såväl äldre bostäder som naturområden och parkmark. Med avstamp i en traditionell bostadsform uppnår projektet arkitektonisk höjd och skapar sina kvaliteter i inre och yttre rum utan att störa den enkla stadsplanens idé med lamellhus i sluttande terräng. Genom skicklig rumsgestaltning och materialbehandling – huvudsakligen svartbränt tegel – formas byggnadernas tydliga och koncentrerade karaktär i nära samspel med platsen. För de boende skapas värden som håller över tid, såsom entréplanets sociala och välkomnande ytor; den tydliga ordningen mellan gemensamt och privat; bostädernas välstuderade rum som lyfts av vackert dagsljus och får utblickar i flera väderstreck. Genom en raffinerad och sinnlig komposition av material och ett gediget genomförande skapas vardagsarkitektur i mänsklig skala, motiverar juryn sitt val.

Fakta:
Ansvarig arkitekt: arkitekt MSA Johannes Norlander, Johannes Norlander arkitektur
Beställare/byggherre: HSB
Program: Flerbostadshus
Byggår: 2016
Adress: Örgryte Torp

Sedan 1962 har Kasper Salin-priset för bästa byggnad delats ut av Sveriges Arkitekter och räknas som Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris. Idag, den 29 november, delades priset ut till en av de fyra nominerade på Arkitekturgalan som hålls på Cirkus i Stockholm.

 

Foto: Rasmus Norlander

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.