Genom att aktivt jobba för mer ekologiskt, mindre svinn och större krav på leverantörer, har Ängelholms kommun radikalt minskat utsläppen av växthusgaser kopplade till livsmedel. Sedan i våras är samtliga kommunala kök dessutom certifierade enligt Krav.
Varje dag lagar och serverar kommunens måltidsverksamhet 8 500 matportioner på förskolor, skolor och boenden. De senaste åren har verksamheten arbetat målmedvetet för lägre utsläpp kopplade till livsmedel och måltider, Krav-certifieringen har varit en del i det arbetet.
Och det har gett resultat. Sedan 2017 har verksamheten minskat utsläppen av växthusgaser med 25 procent eller drygt ett halvt ton koldioxidekvivalenter, CO2e. Omräknat i bilresor med en hyfsat modern och bränslesnål hybridbil, blir det 5 117 tur- och returresor mellan Ängelholm och Stockholm.
Flera faktorer spelar in
Men vad är det som ligger bakom de här siffrorna? Flera faktorer spelar in. Större andel ekologiska och kravgodkända produkter.
Sedan 2015 har kommunens måltidsverksamhet haft som mål att samtliga kök på skolor, förskolor och boenden, ska bli Krav-certifierade. I år nådde kommunen målet, med råge.
För att bli Krav-certifierad på grundläggande nivå ska minst 20 procent av pengarna som läggs på livsmedel gå till ekologiska, kravgodkända råvaror eller produkter. I Ängelholm är den totala siffran, när alla kök är inräknade, 40 procent.
-Det kan jämföras med 2021 då vi låg på 30 procent totalt, så det har hänt mycket på tre år, säger Peder Widmark, måltidschef inom skola.
Mer grönt, mindre svinn, klokare val
Mycket handlar om utbildning och nya arbetsrutiner i det dagliga arbetet när det kommer till inköp och planering av menyer och måltider. Cajsa Jarl är måltidsutvecklare och jobbar med bland annat menyplanering och inköp.
-Vi har blivit bättre på att använda det vi köper in. I skolorna mäter vi matsvinnet varje dag och jobbar aktivt för att minska det. I sin tur innebär det också lägre inköpsvolymer, alltså mindre mängder som ska produceras och transporteras, säger hon.
Den totala inköpsvolymen livsmedel har minskat successivt sedan 2017, samtidigt har matgästerna blivit fler. Peder Widmark menar att utbildning, ökad medvetenhet och gemensamt ansvar i köken har lett till att medarbetarna gör mer medvetna val.
-Personalen i köken har sedan några år fått större insyn i sina respektive budgetar. Det ger dem bättre möjlighet att följa hur mycket pengar de har att röra sig med, vilket verkar leda till att de tar ett större ansvar för ekonomin, säger han och fortsätter:
-En annan faktor som med största sannolikhet bidragit till minskade utsläpp är större andel vegetarisk mat på menyerna.
Krav på leverantörer
En stor förändring gjordes 2022, när kommunen skulle upphandla flera av de stora leverantörsavtalen på nytt. Då låg stort fokus på hållbarhet i valet av livsmedelsleverantörer, vilket i sin tur har gjort det lättare för köken att välja bra produkter som går i linje med Krav-certifieringen.
-Men för att lyckas och göra skillnad på riktigt måste det funka i alla led. Vi måste ha tydliga mål i våra upphandlingar och våra medarbetare måste få rätt kunskap och förutsättningar för att göra en förändring, säger Cajsa Jarl.
Framåt finns också ett politiskt uttalat mål om att varje måltid som serveras får kosta högst 0,5 kg CO2e* per måltid, utan att tumma på kvalitet och näringsinnehåll.
-Målet är att hitta nya vägar att sänka utsläppen per kilo livsmedel samtidigt som vi har våra gäster med oss i den omställningen, avslutar Cajsa Jarl.
Om livsmedel och klimatarbete
All livsmedelsproduktion innebär en påverkan på vår omgivning och på klimatet, och livsmedelssektorn står för mellan 20 och 30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser.
*”One planet plate”-målet: Världsnaturfonden har tagit fram det så kallade One planet plate-målet som handlar om att en måltid inte ska kosta mer än 0,5 kilo koldioxidekvivalenter. I de politiska målen för 2025 har Ängelholms kommun skrivit in att One planet plate-målet ska eftersträvas.
Om Krav-certifiering
Storkök kan certifieras enligt olika nivåer: grundläggande nivå, brons, silver och guld.
För att nå upp till den lägsta nivån ska minst 20 procent av de pengar som läggs på livsmedel läggas på ekologiska, kravgodkända råvaror eller produkter.
För att nå brons är det 30 procent, för silver 50 och för guld 80 procent.
Så räknas koldioxidekvivalenter
Koldioxidekvivalenter, förkortas CO2e, är det mått som används för att mäta utsläpp.
Det finns olika växthusgaser som påverkar klimatet olika mycket, till exempel metangas och lustgas.
Enheten CO2e används för att kunna jämföra olika växthusgasers påverkan på klimatet. CO2e anger hur mycket koldioxid som skulle ge samma påverkan på växthuseffekten.