Stor solcellspark etableras i Boden

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Stor solcellspark etableras i Boden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bodens kommun har beviljat Lilium energi ett markarrendeavtal på utvecklingsområdet Boden Plug&Play. Syftet är att uppföra en solcellspark på drygt 10 hektar som kommer att bli en av Sveriges större i sitt slag.

Företaget vill med satsningen starta produktionen av fossilfri el som ska kunna bidra till de omkringliggande industriernas försörjning av förnyelsebar energi. Anläggningen förväntas generera energi i minst 25 år med en total installerad effekt upp till cirka 10 MW. Byggnation av projektet planeras att påbörjas så snart som möjligt för verksamhetsstart under 2024.

De ca 18 500 solcellspanelerna ska enligt plan placeras och radas upp symmetriskt för att ge en så liten påverkan på landskapsbilden som möjligt. Närmaste grannar är endast industrier och testverksamhet för uppskalningsbara satsningar inom energiområdet.

Det gröna hjärtat

– För Boden som den platsen där solen alltid ler blir en solcellspark mitt i prick. Vi välkomnar Lilium energis satsning som ligger helt i linje med hur vi i Boden vill jobba med förnyelsebara energikällor, säger Claes Nordmark, kommunalråd, Bodens kommun.

– En spännande etablering på Boden Plug&Play som stärker bilden av Boden som norra Sveriges gröna hjärta. ”Det smarta gröna” är centralt i den pågående samhällsomställningen och det är viktigt att vi tillsammans med spännande aktörer som Lilium Energi visar att vi menar det vi säger, säger Mats Berg, näringslivschef.

– Vi har länge tittat på alternativ för mark i Norrland där vi kan placera vår solcellspark, då det i norra Sverige är möjligt att få solel stora delar av dygnet tack vare att det är ljust längre under sommaren. Dessutom är snö och kyla är bra för solceller och midnattssolen bidrar starkt till produktionen av solel. Vi kom i kontakt med Håkan och Lars på Bodens kommun och fick då ta del av satsningen som sker inte bara med H2 Green Steels etablering utan även det som händer i hela kommunen. Vi ser väldigt positivt på framtiden för Boden med all tillväxt, med smarta och hållbara lösningar. Det känns jätteroligt att få vara med på denna resa, Stefan Ruda, kommersiell förvaltare, Lilium Fastigheter.

En del av den nödvändiga omställningen

– Vi på Lilium Fastigheter är riktigt glada för vår kommande etablering av en stor solcellspark I Boden. Inte minst för att våra huvudägare familjen Liljedahl har sitt säte i Norrbotten och har uttalat stor tillfredsställelse med att kunna bidra till den nödvändiga omställning framtiden kräver och få uppföra den i Boden. Att Lilium Fastigheter med denna etablering med råge kommer producera mer elektricitet årligen än vad samtliga våra hyresgäster inom hela vår koncern förbrukar medför att vi ligger i frontlinjen inom fastighetsbranschen och därmed hoppas på att många fler fastighetsförvaltande företag såväl inom privat som offentlig regi ska följa vårt exempel, säger Peter Gotthardsson, styrelseordförande, Lilium Fastigheter.

Sponsrat innehåll från Bauroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.