Solceller, energidelning och batterilagring i fokus på studiebesök för fastighetsägare

Solceller, energidelning och batterilagring i fokus på studiebesök för fastighetsägare

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I Skogstorp i Eskilstuna uppför fastighetsbolaget Kfast ett bostadsområde med 86 nya hem som har stommar och fasader helt i trä – och flera klimatsmarta lösningar. På ett studiebesök har 15 medlemmar i Energikontoret i Mälardalens fastighetsnätverk tagit del av lösningar och lärdomar från det snart inflyttningsklara projektet.

Daniel Ceder är energi- och miljöansvarig på det kommunala fastighetsbolaget Strängnäs Bostads AB, en ny medlem i Fastighetsnätverk Södermanland.

– Vi är inte konkurrenter, säger han. Vi har gått med i Fastighetsnätverk Södermanland för att vidga vyerna och ta del av lärdomar från andra. Vi är en relativt liten aktör på marknaden, men att tillsammans lära oss mer om hållbara lösningar, som idag på det här studiebesöket, är viktigt.

Annons

Minskad klimatpåverkan hela vägen

Husen i Skogstorp har uppförts med stommar och fasader helt i trä, som i jämförelse med cement kan minska byggprocessens klimatpåverkan med hälften. De utrustas också med solceller, bergvärme och batterilagring, system som kan minska klimatpåverkan från bostadsområdets drift.

– Det finns också planer på en elbilspool för de kommande hyresgästerna, säger Kfast bygg- och fastighetsutvecklingschef, Robert Brånn, som under studiebesöket måndag 29 maj visar besökarna allt från energitekniska lösningar till bostädernas utformning. Studiebesöket på Skogstorp arrangerades för medlemmarna Energikontoret i Mälardalens nätverk för fastighetsägare som vill bli mer hållbara. De koordinerades inom ramen för projektet Resurseffektiva och framtidssäkra byggnader i Östra Mellansverige, som medfinansieras av Europeiska unionen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.