Smarta simuleringar kan ge bättre materialval – och stötta vid pandemier

Smarta simuleringar kan ge bättre materialval – och stötta vid pandemier

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ökad användning av hållbara material, mindre materialspill och bättre förberedelse för pandemier och andra samhällskriser. Det är några av de förbättringar som utlovas när tekniken för digitala tvillingar kliver in byggbranschen.

Digitala tvillingar är en teknik som innebär att du bygger upp en kopia i 3D av en befintlig eller planerad produkt, tjänst, eller en hel stad. Den digitala modellen innehåller all data om projektet och låter alla aktörer få tillgång till samma information. Digitala tvillingar används sedan länge inom fordonsindustrin och tillverkningsindustrin och nu är tekniken på väg in i byggbranschen.

– Vi tror att användningen kommer att explodera de närmaste fem-tio åren. Många länder och städer har redan kommit igång, säger Thomas Lindström, Sverigechef för det globala IT- och teknikföretaget Dassault Systèmes som har tagit fram en teknik för digitala tvillingar.

Deras system 3Dexperience används bland annat för stadsplanering i Singapore, där man har byggt upp en digital tvilling av hela staden. Ett användningsområde har varit att simulera vilka konsekvenser det får för Singapore när havsnivåerna förväntas stiga de närmaste åren. Vilka byggnader behöver höjas och hur mycket? För ett ingenjörsteam skulle det ta månader att testa olika hypoteser – nu hanteras det istället av systemet.

De digitala tvillingarna kan också användas för att göra byggnaderna mer hållbara.

– Du kan testa och se vilka material du kan använda som ger tillräcklig hållfasthet och samtidigt är ett bra miljöval, säger Thomas Lindström.

Samtidigt minskar mängden material som slängs, eftersom det går att planera arbetet bättre och det är möjligt att få varje modul redo i exakt rätt tid. Det går även att simulera fastighetens värme och ventilation för att se vilken konstruktion som ger mest effektiv energianvändning.

De digitala tvillingarna används inte bara under byggfasen utan finns kvar under hela byggnadens livslängd, som ett verktyg för att optimera underhållet och energianvändningen.

Verktyg för energioptimering

Inom stadsplanering kan digitala tvillingar bidra till en mer hållbar stad, exempelvis genom att simulera användandet av allmänna transportmedel, för att förbättra och öka användningen av dessa. Stockholm – och många andra städer – vill ta fram digitala kopior av sina städer som kan användas för avancerade simuleringar inom exempelvis trafik- och stadsplanering. Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö samarbetar också nu om standarder för hur de digitala tvillingstäderna kan byggas upp och fungera.

Singapore har använt sin digitala tvilling för att se över hälsoinfrastrukturen inför framtida pandemier. Om det kommer något liknande covid, hur klarar man det? Sveriges sjukvård har varit hårt belastad under pandemin, och Thomas Lindström tror att en digital tvilling hade kunnat vara till nytta.

– Till exempel kunde man ha kunnat simulera ventilationen i sjukhus för att se hur tätt man kan lägga platser i de tillfälliga sjukhus som skapats. Man hade också kunnat simulera hur viruset sprids i luften inomhus och utomhus och bedöma hur många människor som kan vistas i olika byggnader. Då hade man kunnat göra begränsningar utifrån detta istället för som nu utifrån mer godtyckliga bedömningar, säger Thomas Lindström.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.