Digitaliseringsprojekt ska minska träindustrins klimatpåverkan

Digitaliseringsprojekt ska minska träindustrins klimatpåverkan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Svenskt Trä samlar alla aktörer i värdekedjan för ett nytt digitaliserings- och standardiseringsprojekt. Målet är ökad produktivitet, effektivare byggproduktion och en minskad klimatbelastning inom träindustrin.

Utvecklingsarbetet går ut på att skapa ett ”enhetligt språk” som fungerar för alla inblandade parter från planta till färdig konstruktion. Tidigare har enskilda intressegrupper tagit fram egna lokala lösningar för att hantera och dela digital information och när dessa olika lösningar ska kopplas samman i värdekedjan skapas utmaningar.

Öppnar upp för återbruk

Satsningen ska leda till ökad information om träprodukterna som i sin tur leder till ökad produktivitet, effektivare byggproduktion och en minskad klimatbelastning. Plankan som köps i bygghandeln, de förtillverkade väggarna och limträbalken som bär upp en konstruktion ska kunna spåras tillbaka till den skog där trädet ursprungligen växte.

– När branschen kan göra rätt val i rätt tid och i rätt del av byggprocessen skapas förutsättningar för framtidens hållbara byggande. Att veta exakt vad som finns inne i väggarna i en konstruktion öppnar också upp för återbruk på en helt ny nivå, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Efter första januari 2022 ska varje ny byggnad som uppförs klimatdeklareras, vilket också driver på behovet av standardisering.

– Om vi inte hade gjort denna förändring nu under ordnade former, hade vi förr eller senare tvingats in i en digital förändring. Nu ligger träindustrin i framkant för att bemöta nya krav och förväntningar på bästa sätt, säger Christer Green, projektledare inom digitalisering på Svenskt Trä.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.