Smart träbygge ersätter Finlandiahuset under renovering

Foto: Mikko Raskinen

Smart träbygge ersätter Finlandiahuset under renovering

ANNONS

Annons

När Finlandiahuset i Helsingfors nu renoveras ersätter en återanvändningsbar byggnad i trä Finlandiahuset temporärt. Träbyggnaden kallas Little Finlandia och byggdes på rekordtid med prefabricerade trämoduler.

När renoveringen av Finlandiahuset är klar kan Little Finlandia flyttas till en ny plats och göras om till exempelvis en förskola eller skola. Byggnaden är ett samarbetsprojekt mellan Helsingfors stad, Aalto-universitetet och FM-Haus, där elementen som används i Little Finlandia är tillverkade med Metsä Woods Kerto LVL-produkter. Den modulära konstruktionen har resulterat i att byggandet på byggarbetsplatsen har kunnat ske snabbt.

– I fallet Little Finlandia förkortade modulkonstruktionen byggtiden på plats till en tredjedel av vad som annars är normalt, säger Juhani Sjöman, vd på FM-Haus.

Little Finlandia är konstruerat av trämoduler som prefabriceras på FM-Haus fabrik. För golv- och takstommarna har Metsä Woods Kerto LVL RIPA-teknik använts.

– Tack vare RIPA-tekniken behövde vi inte använda så mycket Kerto LVL för träelementen. Det är i linje med våra hållbarhetsvärderingar, eftersom det innebär en minskad materialåtgång, säger Juhani Sjöman.

Renoveringen av Finlandiahuset beräknas vara klar i slutet av 2024. Den temporära ersättaren Little Finlandia kommer att användas för sitt nuvarande ändamål i minst tre år.

Liknande projekt har genomförts i Sverige, när Östermalmshallen i Stockholm renoverades. Då byggdes en temporär och återanvändningsbar byggnad upp med Kerto LVL. När Östermalmshallen idag är färdigrenoverad har den temporära byggnaden flyttat till Mölnlycke  och blivit en padelhall och restaurang.

– Idag behöver befintlig verksamhet inte stanna upp bara för att det renoveras. Istället kan man bygga en temporär byggnad som kan återanvändas på en annan plats. Det är ett hållbart sätt att lösa utmaningarna en totalrenovering kan innebära, säger Håkan Arnebrant, affärsutvecklingschef på Metsä Wood Sverige.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.