Slutrapport: Energieffektivisering – så dyrt blir det

Slutrapport: Energieffektivisering – så dyrt blir det

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sveriges Allmännytta, presenterar idag en viktig slutrapport som belyser den kritiska frågan om energieffektivisering i byggnader. Byggnader står för en betydande del av energianvändningen och bidrar därigenom till klimatförändringen.

För att adressera detta har EU nyligen omarbetat direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD), vilket syftar till att främja energirenoveringar och övergången till förnybar eller fossilfri energi.

Rapporten, författad av Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta, och Patrik Johansson IT-ansvarig, påvisar både vikten och möjligheterna med energieffektivisering i byggnader. Den avslöjar också de betydande kostnader om 565 miljarder kronor som är förknippade med en dubblering av energirenoveringstakten.

Kloka investeringar ett måste

– Det är avgörande att dessa medel investeras på ett förnuftigt sätt för att förhindra betydande klimatpåverkan från framtida energirenoveringar, säger Björn Berggren.

Sveriges Allmännytta uppmanar till innovationer och efterlyser en rättvis och hållbar ekonomisk grund för klimatomställning och energieffektivisering.

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, betonar att föreslagna energirenoveringskrav kan innebära höjda hyror för fastighetsägare och hyresgäster, särskilt om energirenoveringar tvingas genomföras innan planerad renovering.

Långsiktigheten tas i beaktning

Rapporten identifierar flera utmaningar och faktorer som påverkar energirenoveringsprocessen, inklusive förutsägbara priser på byggmarknaden och stigande energipriser. Den belyser också behovet av långsiktig planering och hållbara ekonomiska incitament för fastighetsägare.

– Rapporten visar att energieffektivisering i byggnader är viktigt och möjligt. Samtidigt medför det stora kostnader som inte ensidigt kan bäras av bostadsföretagen och hyresgästerna, tillägger Anders Nordstrand.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.