Skövdebostäder prisas för bostadskoncept för unga

Foto Mikael Ljungström, Scandphoto

Skövdebostäder prisas för bostadskoncept för unga

ANNONS

Annons

150 möjligheter för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden, framtagna med ledorden Unga, Billigt och Hållbart – det konceptet gjorde Skövdebostäder till vinnare i tävlingen om årets bästa nyproduktion.

Tävlingen Årets Nyproduktion har startats av branschorganisationen Sveriges Allmännytta med syfte  att uppmärksamma och främja innovativt byggande. Av åtta finalister var det bostadsföretaget Skövdebostäders koncept med ungdomsbostäder till lågt pris och bra kvalitet som charmade både jury och publik mest. Jury, bestående av åtta sakkunniga inom arkitektur och fastighetsutveckling, betygsatte tävlingsbidragen efter bland annat vardagsfunktionalitet, klimatpåverkan, teknikanvändning, mötesplatser och utveckling av området. Juryn utsåg tre finalister som presenterade sina projekt för deltagarna i Fastighetsutvecklingsdagen 31 augusti. Mot slutet av dagen hölls sedan en publik omröstning där Ekedal fick flest röster.

Det vinnande bidraget rör bostadsområdet Ekedal i centrala Skövde. Här har Skövdebostäder byggt 150 lägenheter fördelade på tre lamellhus med låg energiförbrukning och solceller. Lägenheterna hyrs ut med speciella ungdomskontrakt, med hyror som ungdomar har råd med. För att få teckna kontrakt för en bostad i ett av vinnarhusen i stadsdelen Ekedal måste hyresgästen vara under 30 år. Bostadskonceptet ska hjälpa unga att komma in på bostadsmarknaden och också skapa förutsättningar att bo kvar i Skövde.

– Det är verkligen hedrande att Ekedal får den här utmärkelsen. Projektets målsättning har varit att bygga till hyror som ungdomar har råd med, utan att göra avkall på kvaliteten. Vi vill bidra till att unga kommer in på bostadsmarknaden och bor kvar i Skövde, säger Katarina Prick, vd på Skövdebostäder.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.