Skanska toppar lista över börsens mest hållbara bolag

Skanska toppar lista över börsens mest hållbara bolag

annons

En ny rankning, Hållbara bolag 2018, tar tempen på börsnoterade bolags hållbarhetsarbete. Stora Enso är bäst av samtliga företag medan Skanska kommer på första plats i kategorin Kapitalvaror.

Det är Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, Dagens industri och Aktuell Hållbarhet som tillsammans har tagit fram den nya listan.  I undersökningen har 109 svenska börsföretag rankats som tillhör de tre GICS-industrigrupperna: Kapitalvaror, Konsumtionsvaror samt Material. Rankningen bygger på flera olika delmoment. Förutom en kartläggning av information i företagsrapporter och hemsidor har företagen svarat på en enkät där de uppmanats att lämna information om företagens arbete med FN:s hållbara utvecklingsmål, miljö, klimat, mänskliga rättigheter, anti-korruption och medarbetarfrågor.

Stora Enso bäst bland materialbolagen

Electrolux och H&M delar förstaplatsen i branschen konsumtionsvaror. Skanska tar förstaplatsen i branschen kapitalvaror. Stora Enso är bäst i klassen bland materialbolagen – och även bäst totalt av de 109 företag som har rankats i undersökningen.

Kommunicera hållbarhetsarbetet

De områden som många i bolagen hanterar bra är miljö, klimat, mänskliga rättigheter och arbetsmiljö. Däremot finns det utrymme för förbättringar vad gäller arbetet kring FN:s globala utvecklingsmål och integrera Agenda 2030 i affärsstrategier och riktlinjer.

– Vi ser inte en motsättning utan snarare att hållbarhet är en viktig del för att vara konkurrenskraftiga. Målet för hållbara städer och samhällen är nära oss, både med socialt fokus och miljöfokus, säger Skanskas vd Anders Danielsson till Dagens Industri.

En ambition med undersökningen är att se hur företagen kommunicerar hållbarhetsarbete, men det handlar också om att granska hur effektivt hållbarhetsarbetet faktiskt är.

– Därför har vi gett företagen möjligheten att berätta hur deras arbetsprocesser ser ut bakom kulisserna, säger Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet och den som har haft det yttersta ansvaret att ta fram kriterier och arbetsprocesser för rankningen.

De svenska bolagens hållbarhetsarbete har hög förbättringspotential, visar rankningen. Även det bästa bolaget har långt kvar till de 88 poäng som är högsta möjliga.

– Vi har inte förväntat oss att något bolag ska kunna kamma hem full pott. Vi har utvecklat rankningen och dess parametrar för att pusha företagen framåt. Vi vill inte peka finger, vi vill lyfta goda exempel, säger Susanne Arvidsson.

Annons

Relaterade artiklar

Annons

2 Comments

 1. Hans Lönn
  2018-11-21 at 11:34 Svara

  Hur knäppt kan det bli med dessa s.k. utvärderingar? Skanska må vara bäst men hur dåligt är det inte då i andra “Kapitalvaror”? Läs!

  http://fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20171005114518&kategori=30&sprak=1

  http://fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20170927175324&kategori=30&sprak=1

  http://fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20170904103430&kategori=30&sprak=1

  Vänligen
  Hans Lönn

 2. Rafael Ospino
  2018-11-22 at 14:07 Svara

  OCH NYCKELORDET VAR “KOMMUNICERA”!
  Medvetandet om detta förhållande har dock tyvärr gjort att det utvecklats en skojarens marknad. Det har dykt upp ett antal “analysinstitut” vars bedömningar grundar sig på ytterst magra underlag. I vissa fall bara ett antal inköpares subjektiva uppfattning om ett bolag. Detta innebär att det som oftast bedöms är vilka marknadsföringsresurser bolaget har. Ofta är det de största bolagen som hamnar högst, vilket inte nödvändigtvis har så mycket med sanningen att göra. När en tidning utnämner en stor annonsör till ledande finns alltid skäl att granska hur utvärderingen gjorts.
  Vilka bolag är då sant hållbara? Mistra Center for Sustainable Markets (MISUM) på Handelshögskolan i Stockholmhar vid ett par tillfällen släppt rapporten “Walking the talk” där de undersökt det faktiska hållbarhetsarbetet i 76 av de största börsföretagen. 88 procent av företagen i studien pratar mer om sina ambitioner än om ett faktiskt hållbarhetsarbete. Bara ett av tio företag i studien har mer långsiktiga hållbarhetsmål än år 2016, 56 procent nämner inte hållbarhet i sin övergripande företagsstrategi och bara 11 procent har jämställda styrelser.
  Vissa byggbolag är särskilt duktiga på att snarare snacka än hålla verkstad. De är otroligt duktiga på att “kommunicera” hållbarhet. Cathrine Bülow, grundare till den ursprungliga Ekobyggmässan: “Miljö har blivit Big Business och många vill vara med på festen. Alla kan också vara med. För trots miljömärkningar och komplexa miljöklassificeringssystem slinker på något märkligt sätt det mesta igenom”.
  Det är naturligtvis så att en stor koncern med tiotusentals anställda, mångmiljardintäkter och en avkastning på eget kapital som kan fördubbla det var tredje år också kan avsätta betydande resurser i form av duktiga kommunikatörer, perceptionspsykologer, relationsbyggare och rena “spin doctors” som gör det väldigt svårt för enskilda att se genom de gröna rökridåerna.
  Den kloke läsaren gör nog klokt i att granska även analysföretagets trovärdighet. Annars riskerar de att luras av en grönmålare, och sådana har inte framtiden för sig.

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.