Skanska först att bygga med hybridelement

Foto: Metsä Wood/Elmeri Elo

Skanska först att bygga med hybridelement

ANNONS

Annons

Byggföretaget Skanska är först med att använda ett nytt hybridelement av trä och betong som ska sänka byggbolagens koldioxidutsläpp.

Det nya elementet, som är utvecklat av Metsä Wood och Lipa-Betoni, består av Kerto LVL-trä och betong och är tänkt att möjliggöra en snabb och smidig montering samtidigt som det ska bidra till minskad klimatpåverkan. Kärnan i elementet utgörs av trä, närmare bestämt Kerto LVL. Utanpå kärnan ligger ett isolerande lager och en armerad betongfasad. Metsä Fibres nya sågverk i finska Rauma blir den första byggnaden som använder hybridelementet.

– Vi är glada över att få prova nya innovativa möjligheter och samarbeten, och de nya hybridsandwhichelementen i Rauma-sågverket är ett utmärkt exempel på detta. Genom att använda hybridelement minskas mängden betong, och elementen är också lättare än vanliga element, säger Ilkka Romo, chef för produktivitets- och kvalitetsenheten på Skanska.

Vid monteringen av de nya hybridsandwichelementen behövs inte någon fogning, betongslipning eller rengöring, vilket är fallet med de vanliga betongsandwichelementen.

– Monteringen av hybridsandwichelementen har gått till på ungefär samma sätt som för vanliga betongsandwichelement. Vi kunde använda en mindre lyftkran, eftersom hybridsandwichelementen inte väger lika mycket som traditionella betongelement. Den lägre vikten kan leda till besparingar i stora byggprojekt, menar Petri Puputti, Construction Manager på Skanska.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.