Ett större gäng batterier har installerats på studentboendet och forskningslabbet KTH Live-In Lab där KTH tillsammans med Northvolt och Einar Mattsson ska testa lagring av överskottsel från solceller.
Forskarna ska utforska den optimala balansen mellan solceller, elanvändning, batterilager och elpriser, samt titta närmare på olika affärsmodeller, inte bara de som har med energianvändning att göra. Ett är exempel är deltagande i flexibilitetsmarknader som SthlmFlex.
Solcellspanelerna sitter idag på de tre taken på fastigheterna där Einar Mattsson idag har 305 studentlägenheter. I den första etappen installeras batterier som kan lagra 186 kWh. Fler batterier från Northvolt kommer efter årsskiftet. Då kommer batterier som tillsammans kan lagra cirka 300 kWh vara installerade.
− Då kan de ge ungefär 100 000 kWh per år om de laddas och laddas ur en gång per dag. Livslängden är beräknad upp till 5000 laddningscykler. Batterierna står i ett specialbyggt teknikrum som är strålningsskyddat, brandsäkrat och med extra kyla för att hålla rätt temperatur, berättar Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson och ledamot i KTH Live-In Labs styrelse.
− Nu ser vi fram emot att forskningen kan starta på allvar och kunna följa utvecklingen och resultatet om ett par år. Faller projektet väl ut är det tänkbart att vi kan tänka oss att sätta in liknande lösningar i Einar Mattssons andra fastigheter, säger Martin Fors.