Sele för byggarbetare får Nordbyggs Guldmedalj

Sele för byggarbetare får Nordbyggs Guldmedalj

ANNONS

Annons

Juryn för Nordbyggs Guldmedalj valde att uppmärksamma arbetsmiljö och säkerhet när årets vinnare skulle utses. HA EXO-O1 Exoskelett, en stödstruktur för överkroppen som minskar risken för slitskador, belönas med 2021 års guldmedalj.

Exoskelettet, en innovation från företaget Hilti, fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna med hjälp av kabelbaserad mekanisk teknik. Användarens egen styrka förstärks, vilket gör att risken för belastningsskador minskar.

“Med detta val vill juryn lyfta en social hållbarhetsaspekt, nämligen arbetsmiljö och säkerhet. Hiltis exoskelett för arbete ovanför axelhöjd har potential att förbättra arbetsmiljön för många. Det minskar risken för förslitningsskador och ökar möjligheten till ett längre yrkesliv. Med exoskelettet blir inte byggnadsarbetarens fysiska styrka avgörande för att klara arbetsmomenten och därmed bidrar det också till ett mer jämställt yrkesliv. För arbetsgivaren kan det bidra till friskare medarbetare med lägre sjukfrånvaro som resultat,” lyder juryns motivering.

– Det är en spännande produktutveckling inom biomekanik för byggsektorn. Det både sparar vår hälsa och kan bidra till ökad produktivitet, Anna Göth, chef för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst och en av jurymedlemmarna för Nordbyggs Guldmedalj.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.