Se till att våtrummen håller måttet

Se till att våtrummen håller måttet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett väl renoverat våtrum är energieffektivt, snällt mot miljön och står emot fukt- och vattenskador.

Inför en våtrumsrenovering bör man som fastighetsägare och fastighetsförvaltare via branschorganisationer ta reda på viktig information om kostnader, riktlinjer och energibesparing. Till exempel har man sedan några år tillbaka skärpt kraven på tätskikten, eftersom det visat sig att flytande eller rollande tätskikt visserligen varit vattentäta men inte lika ångtäta. Och när det gäller golvbrunnar måste idag brunnar från före 1990 bytas ut då man ändrat provmetod och krav för typgodkännande. De blev bland annat anpassade för anslutning till moderna tätskiktssystem för keramik.

Vid upphandling av tjänster för en våtrumsrenovering råder Magnus Janson, VD på Byggkeramikrådet, att man satsar på en seriös och branschgodkänd entreprenör. Auktoriserade hantverkare går att hitta på branschorganisationens hemsida till exempel.

– Gör gärna även en besiktning för att få en second opinion. Se sedan till att uträtta ett skriftligt och tydligt avtal som innehåller både underlag, tidsplan, betalningsplaner osv, säger Magnus.

Hantverkaren, inte bara entreprenören, som finns på plats och ska utföra arbetet ska också kunna visa upp våtrumsbehörighet. Vid avslutat arbete ska en slutbesiktning göras tillsammans med entreprenören och kvalitetsansvarig, och beställaren ska få med sig ett kvalitetsintyg.

– En våtrumsrenovering handlar ju om flera olika discipliner, inklusive VVS och el, och då är det förstås extra viktigt med en slutbesiktning så att helheten blev som det var tänkt och att systemen fungerar ihop, säger Magnus.

Annons

Miljövänliga val

För att renoveringen ska bli så hållbar som möjligt är det viktigt att materialvalen är miljövänliga. Bra val är naturmaterial med lång livslängd som tål vatten och fukt, ofta kakel och klinker, till väggar, golv och tak. Man ska också snabbt kunna ventilera ut fuktig luft. Två byggekologiska sätt att få ett fuktsäkert badrum på är att fuktsäkra väggarna i mineraliska material eller förhindra vattenexponering på väggarna genom att använda glas.

Vid rivning av äldre badrum, särskilt från före 80-talet, bör man också hålla koll på materialens innehåll.

– Tänk på att göra en analys först då det på den tiden fanns asbestbaserade häftmassor i banorna, säger Magnus.

Om några väggar eller tak ska målas bör man välja färg som är Svanen- eller EU-blommanmärkt. Produkterna och vitvarorna man väljer till sitt våtrum påverkar också miljöbelastningen. Genom att t ex byta ut kranarna mot mer resurssnåla kranar kan man spara så mycket som 20 % vatten utan att påverka komforten. Välj snålspolande toaletter och vitvaror med så hög energiklass på energimärkningen som möjligt.

Säkra dig mot fukt- och vattenskador

Vattenskador i fastigheter kostar varje år fem miljarder kronor i Sverige och våra vanligaste boendeproblem är fuktskador. Mögel kan uppstå i en fuktig konstruktion med dålig ventilation och vissa studier (bl a Värmlandsstudien) har visat att barn som bor i hus med fukt- och mögelproblem löper större risk att utveckla astma, allergi, rinit och eksem. När man renoverar ett våtrum är det inte i första hand ytan man behöver se över, utan de lager som skyddar fukt från att ta sig in i väggar och under golv. Se till helheten och se till att rummet projekteras noggrant, alltifrån avloppsdragningar till underlag till kakelsättning och montering av installationer. Komplexiteten vid dragning av vattenledningar är en stor orsak till många vattenskador. Även placeringen av saker och ventilationens kvalitet har betydelse. Ett skyddande tätskikt som stoppar fukt från att tränga in i väggar och golv är förstås a och o. Under kakelplattor och klinker bör det finnas fuktspärr.

När våtrummet är renoverat och klart bör man förutom att ta del av skötselinformation, och förmedla denna till hyresgästerna, kontrollera rören då och då genom att titta under vask och handfat. Gamla silikontätningar i väggar och golv bör bytas ut när de börjar spricka. En varningssignal på att något inte står rätt till är dålig lukt, när det luktar instängt och obehagligt kan det betyda fukt och mögel. Andra varningssignaler är kakel som spruckit, öppna skarvar på vinyltapeter och missfärgningar på golv och väggar.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.