Samarbete med fokus på säkerhet, hållbarhet och långsiktigt underhåll

Samarbete med fokus på säkerhet, hållbarhet och långsiktigt underhåll

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sedan 2022 har Jernbro levererat underhållstjänster och projekt för den 16 km långa Öresundsbron – en kritisk infrastruktur som förbinder Sverige och Danmark. Pekka Öhrstedt på Øresundsbro Konsortiet, säger att Jernbros engagemang sträcker sig bortom det tekniska och fokuserar på kvalitet, säkerhet och hållbarhet i alla aspekter.

− Jernbro är vår leverantör av förutbestämt underhåll på en rad komplexa anläggningsdelar som expansionsfogar, brolager och snedkablar. Underhåll av galvaniserat stål såsom vägräcken, lyktstolpar och inspektionsplattformar utförs också. Projekt är likaså en del av leveransen, berättar Pekka Öhrstedt, avtalsansvarig för underhållsavtalet stål och betong, Øresundsbro Konsortiet.

Öresundsbron är 16 km lång och ligger till största delen över vatten, men till viss del även under vattnet. Anläggningen rymmer dessutom motorväg och järnväg. Detta innebär att god planering krävs avseende säkerhet, miljö, kvalitet, tid och kostnader, men även utifrån väder.

Kvalitetssäkring viktig del

− Jernbro har tagit till sig detta och bygger underhållsronder på ett optimerat sätt så arbetet kan utföras snabbt, korrekt och kostnadseffektivt. En rond talar om vart man ska gå och när, liksom vilken aktivitet som ska utföras. Den största fördelen med Jernbro är att de upprätthåller vårt höga kundfokus, att överfarten är trygg och säker och att inga avspärrningar finns på vägen. Jernbro hindras inte av vädret heller, för de har backup-planer och löser uppkomna situationer, säger Pekka.

− Kvalitetssäkringen är en viktig del av vårt löpande arbete med underhållsutveckling. Det handlar om att vi ska komprimera ronderna när vi utför förebyggande underhåll (FU). Kvalitetssäkringen innebär också att knyta ronden till en beskrivning av inventarierna, korrekt anläggningsdata och arbetsinstruktion i underhållssystemet Maximo, som Öresundsbron använder. Rutinen gör att vi kan hitta problematik hos till exempel gatubelysning eller vägräcken och kan då plocka upp det tidigare i FU-ronderna. Detta gör vi för att underlätta för kunden och för att förhindra framtida större problem och kostnader, förklarar Henrik Hoffer, arbetsledare på Jernbro.

− Att hantera Maximo är en stor del av vårt arbete. Vi använder det för vägavspärrningar, räddningsplaner, riskanalyser, arbetsorder, inventeringar, position på bron, ändra ronder, skapa instruktioner med mera. Vi ansvar också för kritikalitetsklassning, det vill säga akut avhjälpande insats eller uppskjuten avhjälpande insats, säger Jonas Lauritzen, Arbetsledare på Jernbro.

QR-kodade inventarier

Ett av de mer tidskrävande arbetena Jernbro utför är att mäta alla brolager utifrån brons rörelse. I samband med det tittar de även på hur teflonskivorna slits, så en plan inför byte av dessa kan göras med god framförhållning.

− Exempel på en del som ingår i arbetet att skapa sig en bild av anläggningens status, är invändig ultraljudsinspektion av svetsarna i fackverket. Det är en komplex uppgift då vi rör oss långt in i fackverket som är som en labyrint. Det ställer krav på en god säkerhetsplan, berättar Henrik.

− Genom att installera kameror har Jernbro, på ett effektivt sätt, hjälpt oss med att utöka övervakningen. Lösningen bidrar till att Jernbro inte behöver ta sig till angivet område utan helt enkelt kan titta på bilderna istället. Det är ett steg i rätt riktning, där vi tillsammans hittar nya effektiva sätt med ny teknik, säger Pekka.

Ett annat initiativ med ny teknik, är att QR-koda inventarier. Genom att scanna en inventarie kan Jernbros servicetekniker se dess senaste service, servicehistorik och position direkt i mobilen utan att titta i datasystemet. Jernbro har även varit delaktig i ett pilotprojekt med ny teknik, där man med hjälp av en robot med magnethjul, har 3D-scannat svåråtkomliga utrymmen i fackverket.

Minskat klimatavtryck alltid i fokus

Jernbro förbereder även för andra leverantörer som ska göra jobb på anläggningen. Bland annat har de byggt en plattform som hänger i pylonen och skapat inspektionshål i snedkabelns skyddsrör, så leverantören kan inspektera med optisk kamera. Jernbro i sin tur, sänder ibland upp en robot i de ihåliga armarna som håller snedkablarna för att mäta rörelser. Ett annat intensivt och stort projekt som kräver lite kundpåverkan och mycket koordination, är byte av skyltportaler. Eftersom vägen behöver stängas av, utförs det på natten.

− Vi måste ha ett högt säkerhetstänk och det har Jernbro god förståelse för. Jernbro fungerar även som våra ögon och öron ute på anläggningen. De är medvetna om sin omgivning och har gett oss bra avvikelser och riskobservationer, säger Pekka.

Öresundsbron har högt satta klimatmål, som gör att de hela tiden tänker att de är energieffektiva. I avtalet med Jernbro har de därför säkerställt att transporter ska, i den mån det går, ske med elfordon. Om det inte finns, ska fordonet vara tankad med HVO-diesel istället, för att hela tiden minska klimatavtryck.

Växer tillsammans

− För oss är det viktigt att ge god service och användbara och korrekta rapporter och utföra vårt arbete så kostnadseffektivt som möjligt. Vi vill bygga en långsiktig och positiv kundrelation med Öresundsbron och vara en skicklig samarbetspartner som erbjuder smarta lösningar och hög säkerhetsstandard med ständiga förbättringar i fokus. Vi ser fram emot att utvecklas och växa tillsammans med Öresundsbron, säger Jonas.

− Vi har som mål att anläggningen ska leva i 200 år, vilket betyder att kommande generationer ska förstå vad, när och varför vi har gjort saker. Det gör oss till en annorlunda beställare i och med våra processer, arbetsmetoder och hur vi vill att Jernbro rapporterar i våra system. Här har Jernbro snabbt hittat ett sätt att anpassa sin leverans efter våra krav. De har snabbt förstått vad det är vi önskar och anpassat sig efter det, avslutar Pekka.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.