Skatten på solel sänks från 29,2 till 0,5 öre per kWh från och med den 1 juli 2017, enligt regeringens nya förslag. Den nya skattesatsen kan därmed börja gälla ett år efter att den nuvarande solelsskatten infördes.
Den 21 november presenterade klimatminister Isabella Lövin och finansminister Magdalena Andersson flera steg för att förbättra villkoren för svensk solel. Regeringens ambition är att helt ta bort skatten på den solel producenten själv förbrukar förutom för de allra största anläggningarna. Ett av förslagen går ut på att sänka skatten på solel från 29,2 till 0,5 öre per kWh för den som har anläggningseffekt om minst 255 KW. Nedsättningen skulle innebära att den stora majoritet av solelsproducenterna som idag är helt skattebefriade ska förbli det och att ännu fler producenter av solel för eget bruk får sänkt skatt till 0,5 öre/kWh.
Att regeringen nu backar om den skatt på solel som infördes i somras välkomnas på flera håll.
– Vi är mycket glada över att skatten på solel tas bort, det är en efterlängtad nyhet. Men den snabba regelförändringen sätter också fingret på ett av problemen vid investeringar i förnyelsebar energi – att förutsättningarna så ofta förändras. Till exempel har just solenergi en ryckig historik gällande stöd och andra regelverk, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.
– Det är bra att regeringen lyssnat på kritiken från fastighetsbranschen om att solelsskatten är ett kraftfullt hinder för en omställning till en hållbar energiproduktion. Sänkningen av solelsskatten innebär att det återigen blir lönsamt att investera i förnyelsebar elproduktion, Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.
Många har kritiserat skatten på solel och menat att det drabbat större flerbostadshus, skolor och sjukhus som vill satsa på solel.
– Det är utmärkt att regeringen ändrar gränsen så att även större bostadsrättsföreningar kan satsa på solel utan att straffas med extra skatt. Vårt mål har hela varit att om vi tillsammans använder en fjärdedel av de befintliga taken i Sverige kommer vi kunna ha tio procent av Sveriges elproduktion år 2030 från solel. Dagens besked från regeringen ökar möjligheterna att nå målet avsevärt, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.