Så föreslås Nyhamnen i Malmö utvecklas – existerande material tillvaratas

Så föreslås Nyhamnen i Malmö utvecklas – existerande material tillvaratas

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En amfiteater, en urban skog och vävda pergolas att samlas under. Det blev svaret när teamet med Daniel Feldman, arkitekt, Ana Sokoloff, konstrådgivare och curator, Sumayya Vally, arkitekt, och Maria José Arjona, performancekonstnär fick ge förslag på hur Nyhamnen kan bli tillgänglig för allmänheten genom att samarbeta med lokala aktörer och använda befintligt material.

Arbetet är en del av ArkDes praktiknära forskningsprojekt Power of Places som handlar om att hitta metoder för att ta tillvara platsers existerande resurser. Power of Places är ett samarbete mellan ArkDes och Malmö stad, med stöd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

Får nytt liv

Kan färjeterminalens postindustriella bilramp och betongsuggor bli en amfiteater istället för att rivas? Kan den befintliga vilda grönskan på platsen förstärkas så att det istället blir en urban skog? Stegvis öppnar området kring den nedlagda färjeterminalen i Nyhamnen upp för allmänheten igen, och testas genom prototyper som en publik plats med nya användningsområden.

Med start sommaren 2023 har teamet fram till våren 2024 djupdykt i platsens material, befintliga grönska och Malmös mångkulturella befolkning. Layereds studie leder nu till att stängsel plockas ner och att färjeterminalen stegvis öppnas upp för allmänheten. Tillsammans med den ideella föreningen Malmö VÄV omvandlas stängslet till en del av ett möblemang och gamla hamnrep vävs in och skapar traditionella mönster. Betongsuggor blir till möbler som bildar en amfiteater.

– Vårt förslag handlar om att omvandla platsen genom det befintliga. De staket som idag definierar Nyhamnen som en plats som stänger ute omvandlas för att bli en plats som välkomnar och öppnar upp. I och med förändringen aktiveras området tillsammans med Malmös föreningsliv, säger arkitekten Daniel Feldman som ingår i teamet.

Nödvändigt mer fler perspektiv

ArkDes, Statens centrum för arkitektur och design, är en av initiativtagarna till arbetet och stödjer nya sätt att arbeta och tänka i stadsplaneringen genom praktiknära forskning. För att skapa och förvalta miljöer som är hållbara, inkluderande, estetiskt tilltalande och funktionella, behövs flera perspektiv och kompetenser. Därför bjuds team med olika kompetenser in att utforska nya metoder och leda samtalet om framtidens städer.

– Många olika kompetenser, allt från arkitekter, vävare, trädexperter och stadens egna medarbetare, behöver arbeta tillsammans med att inventera och utveckla platsers befintliga värden. Det är just detta som arbetet runt färjeterminalen handlar om, säger Martina Sjöland, projektledare på ArkDes.

Nu ska Nyhamnen öppna upp för allmänheten. Fotograf: Olle Enqvist.

Fakta Power of Places:  
Power of Places är ett samarbete mellan ArkDes och Malmö stad, med stöd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening. Utlysningen sökte två team att utforska och utveckla stadsutvecklingsmetoder i två stadsdelarna Nyhamnen och Rosengård i Malmö. Layered fick i uppdrag att arbeta med Nyhamnen.

När ArkDes lokaler på Skeppsholmen i Stockholm öppnar efter ombyggnation den 27 september 2024 kommer en del av möblerna från prototypen i Nyhamnen visas som en del av en utställning om hur arkitektur och design kan användas som verktyg för att möta framtidens samhällsutmaningar. Läs mer: https://arkdes.se/utstallningar/torget-power-of-places/

Fakta team Layered:  
I den internationella arkitekt- och konstnärsgruppen ingår Daniel Feldman, arkitekt, Ana Sokoloff, konstrådgivare och curator, Sumayya Vally, arkitekt, och Maria José Arjona, performancekonstnär. Under ett års tid har teamet utforskat Nyhamnen genom Power of Places.

Fakta Kollektivverkstaden MalmöVÄV: 
KKV MalmöVÄV är en konstnärlig produktionsplats, kollegial plattform och utställningsrum för samtida vävning. Verksamheten riktar sig till yrkesverksamma konstnärer, konsthantverkare, designers och formgivare med flera med vävning som gemensam nämnare. Syftet med MalmöVÄV är att ge professionella vävare förutsättningar att genomföra såväl egna projekt som kollektiva uppdrag och offentliga gestaltningar genom att tillhandahålla relevant utrustning för vävning och närliggande praktiker. MalmöVÄV har utöver kärnverksamheten ett publikt program bestående av utställningar, workshops och föredrag relaterade till vävning.

Fakta ArkDes: 
ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design. ArkDes har ett unikt uppdrag från regeringen inom politikområdet för Gestaltad livsmiljö. Förutom att vara ett museum och en mötesplats på Skeppsholmen, driver ArkDes praktiknära forskning där arkitekter och designers bjuds in för att utifrån gestaltningskompetens utarbeta förslag på konkreta samhällsutmaningar.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.