Forskningsinstitutet RISE samlar nu hela byggsektorn för att leda arbetet med att ta fram en nationell strategi för en klimatneutral cement- och betongindustri. Målet är att klimatneutral betong ska finnas på marknaden senast 2030 och användas överallt i Sverige år 2045.
– Behovet av samverkan mellan näringsliv, akademi, samhälle och politik är centralt i omställningen mot ett hållbart samhälle. Projektet kommer att skapa förutsättningar för kunskapsutbyte, dialog och samsyn med relevanta intressegrupper och aktörer från det omgivande samhället, samt ta fram en konkret handlingsplan, säger Katarina Malaga, projektledare från RISE.
– Cement och betong är och kommer att vara avgörande vid byggandet av ett hållbart samhälle, då vi behöver robusta byggmaterial med lång livslängd. Cementindustrin i Sverige arbetar aktivt med att minska sitt klimatavtryck och vi följer de initiativ som pågår i andra länder. Stora delar av tekniken för att uppnå klimatneutralitet finns redan idag. Det som krävs nu är samarbete, politisk vilja och genomtänkta satsningar. Här kommer samverkansprojektet genom RISE att fylla en viktig funktion, säger Magnus Ohlsson, vd Cementa.
Finansieras av Vinnova
Cement- och betongbranschen har, likt flera andra branscher, tagit fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft inom ramen för initiativet Fossilfritt Sverige. För att den svenska cement- och betongbranscherna ska nå klimatneutralitet år 2045 med en fortsatt stark industriproduktion krävs en bred och förankrad omställning.
– För att den klimatoptimerade betongen ska ta marknadsandelar behövs ett samarbete med byggföretag, privata och offentliga beställare, arkitekter och konstruktörer så att den nya betongen blir ett självklart val för framtida projekt, säger Peter Utgenannt, biträdande projektledare RISE.
Projektet finansieras av Vinnova. Projektets konsortium består förutom RISE av Cementa, Thomas Concrete Group, Swerock, Svensk betong, Skanska, Trafikverket och ELU.