ANNONS
Rikshem vinner stadsbyggnadspris för renovering av landmärke

Rikshem vinner stadsbyggnadspris för renovering av landmärke

annons
ANNONS

Rikshems renovering av den anrika fastigheten Apotekaren 1 får nu Kalmars stadsbyggnadspris för god byggnadsvård.

Fastigheten, som i Kalmar kallas för ”Handelsbankshuset”, uppfördes 1913 för att inrymma både bank och våningar för bankdirektörerna och byggnaden ses som ett landmärke i staden. Stora delar av byggnaden – fasad, tak, trapphus och vissa invändiga detaljer från olika tidsperioder – har högt kulturhistoriskt skydd. När Rikshem förvärvade fastigheten 2014 var den nedgången och bolaget har genomfört en totalrenovering. Fastigheten rymmer nu 11 bostadsrätter samt lokaler där bland annat Handelsbanken sitter.

Kalmar kommun delar årligen ut Kalmars stadsbyggnadspris inom kategorierna god arkitektur och god byggnadsvård. Rikshem har, tillsammans med arkitekt Mats Dahlström, tilldelats Kalmars stadsbyggnadspris för god byggnadsvård för Apotekaren 1. Projektet har skett i samverkan med P&E Fastighetspartner. Motiveringen lyder: ”Det ståtliga Handelsbankshuset har genomgått en omfattande renovering såväl invändigt som utvändigt. De gamla paradvåningarna med sitt stiliga trapphus har med varsam hand renoverats för att möta dagens krav på boende och tillgänglighet. De nya mindre lägenheterna har med bevarade detaljer och unika planlösningar kombinerat historia med modernt boende.”

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.