Rikshem och EIB tecknar miljardlån för satsningar inom energieffektivisering

Rikshem och EIB tecknar miljardlån för satsningar inom energieffektivisering

Rikshem har tecknat avtal med Europeiska investeringsbanken (EIB) om ett lån på en miljard kronor. Lånet ska användas till renoveringar av bostadsfastigheter från 1960- och 1970-talet och insatser inom bland annat fönster, ventilationssystem och lågenergibelysning.

Framför allt gäller det fastigheter i Uppsala och Stockholm men även i Västerås, Norrköping, Östersund och Helsingborg. Lånet kan nyttjas under 15 år. Lånet är icke säkerställt.

– Standarden har höjts för energieffektiva bostäder och fastigheter som uppfördes under 60- och 70-talet drar mycket energi. Det här är en smart och nödvändig uppdatering. Rikshem har som mål att vara koldioxidneutrala till 2030 och vi är glada att vi kan stötta projekt för denna långsiktiga vision, säger Alexander Stubb, Vice President på EIB.

Finansieringen ska täcka investeringar för förbättrad energieffektivitet i bostadsfastigheter. Satsningarna innefattar exempelvis nya fönster, uppvärmnings- och ventilationssystem samt lågenergibelysning som styrs av sensorer. Även hissar och värmeisolering i fasader förbättras i vissa fall.

– Vi är glada över att EIB stöttar oss med finansiering för våra investeringar inom energieffektivitet. Detta är ett viktigt område, inte bara för Rikshem, utan också för samhället i stort, säger Sophia Mattsson-Linnala, vd på Rikshem.

Foto: Rikshem

Annons
Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment