Riksbyggen tecknar klimatavtal med Helsingborgs stad

Riksbyggen tecknar klimatavtal med Helsingborgs stad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

De nya klimatmålen uppsatta av Parisavtalet* med målsättningen att begränsa den globala uppvärmningen är något som Helsingborgs stad ämnar att leva upp till. Samhällsbyggaren Riksbyggen tecknar nu klimatavtal med staden för att skapa en snabbare omställning till klimatneutralt byggande.

Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och har de senaste fem åren investerat ca 1,5 miljarder i nya bostäder i Helsingborg – en investering som motsvarar cirka 600 bostäder. Riksbyggens satsning i staden fortsätter och nu tecknas klimatavtalet mellan Riksbyggen och Helsingborgs stad.

– Klimatneutralitet är ett av våra långsiktiga hållbarhetsmål. Ska vi nå dit måste vi våga sätta mål som vi vet är en stor utmaning att nå, som att minska utsläppen av växthusgaser från nyproducerade byggnader i ett livscykelperspektiv med 50 procent per kvadratmeter senast 2030, säger Theodor Alexandris, Marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Inspiration för andra

Klimatavtalet innebär att Riksbyggen arbetar för att även dess kunder som verkar i kommunen antar en egen hållbarhetspolicy med aktiviteter som avser att minska energianvändningen med minst 20 procent med bättre ekonomi som resultat och att utsläppen av växthusgaser minskar med 50 procent per kvadratmeter till år 2030 (basår 2020) för nyproducerade bostäder.

– Vi i Helsingborgs stad är glada att välkomna Riksbyggen till klimatavtalet eftersom bygg- och fastighetsbranschen står för cirka 20 procent av klimatutsläppen i samhället och varje aktör är viktig i omställningsarbetet säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad.

Kostnadsfri rådgivning för medborgare och företagare
Alla medborgare, föreningar, små och medelstora företagare i Helsingborg, Båstad, Höganäs, Ängelholm och Åstorp får lov att kostnadsfritt använda energi- och klimatrådgivarna i Helsingborgs stad som stöd för att nå målen. När kunden är redo att ta steget kan Riksbyggen hjälpa kunden med genomförandekraft.

Erbjuder energiutredning och värmeoptimering

– Styrelsen i en bostadsrättsförening kan till exempel inspireras av Riksbyggens hållbarhetsidéer som ger konkreta åtgärder för att målet ska uppnås. Vi har också tjänster som är särskilt utformade för att minska energianvändningen så som Energiutredning eller Värmeoptimering 24/7 och bidrar till att uppfylla avtalet, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

* Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som trädde i kraft 2016. Syftet med avtalet är att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. De globala växthusgasutsläppen behöver halveras till 2030 jämfört med 2019 om vi ska ligga i linje med 1,5-gradersmålet som avtalet innebär.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.