Riksbyggen siktar på digital transformation

Amir Chizari, IT- och digitaliseringschef, Riksbyggen

Riksbyggen siktar på digital transformation

ANNONS

Annons

Riksbyggen arbetar för att accelerera sin digitala transformation. Bland annat vill man vässa sin förvaltning och bidra till omställningen till ett hållbart samhälle.

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar, företag och offentliga fastighetsägare som kunder. Men det var inte förrän nyligen som digitalisering hamnade högre upp på bolagets agenda. Det berättade Riksbyggens IT- och digitaliseringschef Amir Chizari när han nyligen besökte Experience4U 2021 och höll en presentation om hur företaget arbetar med digital transformation.

– Vi använder säkra digitala verktyg och tjänster både internt och externt som ger oss möjlighet till samverkan, effektivitet, informations- och kunskapsdelning samt nya affärsmöjligheter. Vi inför även digitala branschlösningar för att samla in och strukturera data inom bygg- och förvaltningsprocessen, förklarar Amir Chizari.

Effektivisering av processer

Amir Chizari började på Riksbyggen 2008 och har varit IT-chef sedan 2016. I samband med det utsågs han även till Chief Digital Officer, CDO, på Riksbyggen. Riksbyggens nuvarande digitala resa kan sägas ha startat 2017 när man bestämde sig för att konsolidera sina olika system och lösningar, berättar Amir Chizari.

– Vi hade en uppsjö av egenutvecklade system och bestämde oss för att förändra detta. Vi fokuserade på effektivisering av interna verksamhetsprocesser samt digitalisering av våra tjänster till kund. Detta gjorde vi tillsammans med Unit4 bland annat och fick en helt ny insikt i all den data vi sitter på.

Öka kompetensen

Riksbyggens företagsledning har betonat vikten av att behålla den fysiska kontakten, och kombinera detta med en hög digitaliseringstakt och automatisering i bakgrunden. Här är medarbetarna på företaget viktiga.

– För att lyckas med digital transformation är organisationens digitala mognad lika med dess förmåga att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Man måste öka den digitala kompetensen och mognadsgraden. Många blandar ihop digitalisering med IT. Men det handlar inte om teknik utan om viljan till förändring, och den måste ligga högst upp på agendan, säger Amir Chizari.

– Amir är en engagerad och inspirerande ledare som arbetar utifrån visionen om att skapa ett bättre boende. Det är verkligen intressant att se hur Amir har varit med och utvecklat Riksbyggen med allt ifrån effektivisering av enskilda processer till utvecklingen av företagets nya tjänsteerbjudanden. Håll i hatten, det kommer mer, säger Mats van Halteren, Sales Executive på Unit4.

Amir Chizaris fem lärdomar från Riksbyggens digitala transformation

  1. Det är bättre att be om förlåtelse än tillåtelse
  2. Alla kan inte hänga med i utveckling – fokusera på förändringsledning
  3. Utmana normer och befintliga affärsmodeller
  4. Kliv ur “komfortzonen” och våga chansa
  5. Hitta rätt kompetens, rätt partners och skapa rätt förutsättningar

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.