Renovering av 1930-talsbyggnader vinner fönsterpris

Renovering av 1930-talsbyggnader vinner fönsterpris

ANNONS

Annons

Swecos arkitekter får utmärkelse av Design S Awards för sitt arbete med fönster och ljus i utvecklingen och moderniseringen av kvarteret Blästern, som bland annat innehåller två byggnader ritade på 1930-talet av arkitekten Sigurd Lewerentz.

Arkitekterna Ewa Buhr-Berg och Karin Hurtig har fått pris i Design S Awards för arbetet med Kvarteret Blästern i Stockholm, där Blique by Nobis ingår. Fönstren i fasaderna behölls, men renoverades för bättre energiprestanda. De flesta fönsterpartier är nya, där arkitekterna strävat efter att de ska samspela med byggnaden samtidigt som de har ett eget uttryck.

– För att göra alla delar av hotellet funktionella och attraktiva arbetade vi mycket med hur man rör sig genom byggnaderna, upplevelsen av volym i rummen och dess samspel med dagsljus. Vi har tagit fasta på de goda kvaliteterna i de befintliga byggnaderna och därefter förändrat och kompletterat att möta nya krav. På så vis har byggnaderna kunnat bevaras samtidigt som vi har fått liv in i fastigheten. Projektet har ställt krav på varsam ombyggnad, där det varit viktigt att framhålla det karakteristiska i Lewerentz strama arkitektur, säger Ewa Buhr Berg.

Priset delas ut för bevarandet av byggnadernas ursprungliga karaktär och sättet att arbeta arkitektoniskt med rum, ljus och fönsteröppningar.

– Hur ljuset faller in i våra byggnader är en av de viktigaste uppgifterna för en arkitekt. Det betyder därför oerhört mycket för oss att få denna utmärkelse. Vi insåg tidigt vikten av god kvalitet och omsorg om detaljer i de tillägg vi gjorde, Kungsleden som är fastighetsägare stödde vår linje vilket vi är glada för. Att göra om befintliga byggnader ställer krav på ett varsamt arkitektarbete och att kunna identifiera och framhålla det karakteristiska i den ursprungliga arkitekturen. Att vi nu blir uppmärksammade är ett oerhört fint betyg som visar att det lönar sig med engagemang och medveten design, säger Ewa Buhr Berg.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.