Renässans för interiörer i furu och svenskt barrträ

Renässans för interiörer i furu och svenskt barrträ

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fler vill ha synlig kvist i trägolv och väggpanel hemma och många föredrar trägolv i furu. Samtidigt syns ett nyvaknat intresse för svenskt barrträ bland landets designers och inredningsarkitekter.

Allt fler vill ha trä på ett eller flera ställen i hemmet. Det visar en ny studie om intresset för interiöra furuprodukter i hemmet. Bakom studien står branschorganisationen Svenskt Trä, Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet. Studien är genomförd inom forsknings- och innovationsprogrammet BioInnovation.

Furu på frammarsch

Konsumenterna vill generellt ha mer trä i vardagsrum och sovrum än i kök samt trägolv och väggpaneler i ljusa kulörer uppskattas i större utsträckning än mörka och färgglada. Studien visar bland annat att lister, golv och köksluckor är produkter man föredrar i trä. Mellan 28–51 % av de tillfrågade föredrar trälister och över 60 % vill ha trä- och parkettgolv i främst vardagsrum, men även i sovrum. Köksluckor i trä är också uppskattat, särskilt i Sverige, Storbritannien och Polen där över 60 % föredrar köksluckor i trä.

– Intressant är att i samtliga länder är det fler som gärna har synlig kvist i trägolv och väggpanel än de som föredrar kvistfritt. Synlig kvist ses alltmer som en intressant inredningsdetalj. Att välja furu för interiör design är även ett mer miljömässigt hållbart alternativ än exempelvis stål och plast, menar Björn Nordin, chef för Interiör och design på Svensk Trä.

6 kilometer sågad furu

Även formgivare och arkitekter använder allt oftare trä till inredningar och möbler. Det märks på årets Stockholm Furniture & Light Fair, där gran och i synnerhet furu är representerad på flera håll. Till exempel installationen som är gestaltad av kinesiska arkitektur- och designkontoret Neri&Hu – årets Guest of Honour, som består av furu. Den serpentinformade byn är byggd av sammanlagt 6 kilometer sågad furu från de värmländska skogarna i Sverige. Också Designbaren som är utformad av den norska designstudion Anderssen & Voll är till stora delar uppbyggd av furu och gran.

Annons

– Trä är ett fantastiskt material. Av flera anledningar valde vi framförallt furu till vår installation; det växer här i Norden, det är ett levande material och det doftar gott. Det är också naturligt varmt och materialet är lätt att arbeta med. Vi vill skapa en rogivande zon som möjliggör intima möten mellan gäster, och det här materialet gör det möjligt. För att förstärka känslan och intrycket av furu har vi också placerat två tallar i innergården – detta för att bidra till att öka uppskattningen och respekten för materialet. Dessa två vackra träd skulle fällas ändå, vill vi tillägga, förklarar Torbjørn Anderssen.

Svenskt barrträ är på stark frammarsch menar även Svenskt Trä med efterfrågan från såväl producenter, inredningsarkitekter som designers.

– För oss är det både inspirerande och fantastiskt kul att se hur världsledande designer använder och förädlar de här träslagen. Både furu och gran är mångsidiga och estetiskt tilltalande material som kan ges många olika uttryck för att skapa vackra och inspirerande miljöer. Utställningarna på mässan är ett tydligt bevis på det, säger Björn Nordin.

Foto: Norrlands Trä

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.