Rekrytering- en nyckelfråga för ett hållbart byggande

Rekrytering- en nyckelfråga för ett hållbart byggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Malin Anderson, chefredaktör på Hållbart byggande skriver om utmaningarna med att attrahera ny arbetskraft till byggbranschen.

I Arbetsförmedlingens senaste rapport “Var finns jobben?”hamnade flera yrken inom byggsektorn högst upp på listan över bristyrken. Enligt Byggnads saknas det till exempel runt 40 000 byggnadsarbetare för att vi ska klara av att bygga 700 000 nya bostäder innan 2025. Och i en nyligen genomförd undersökning av Industrifakta uppgav sex av tio fastighetsbolag att tillgängligheten på arbetskraft inom byggsektorn har försvårat deras möjligheter att genomföra önskade ombyggnationer.

Nästa år ska alla nya offentliga byggnader som byggs också vara lågenergibyggnader och 2021 gäller detta för alla nya byggnader. Branschen måste alltså inte bara attrahera ny arbetskraft, specialistkompetensen måste hänga med. För att klara av detta måste utbildningssystemet blir mer yrkesorienterat och politiker, myndigheter och näringsliv samverka.

Annons

Skolverkets försök med Branschskolor, med start i höst, är ett steg i den riktningen. Där läser man de teoretiska ämnena på sin lokala gymnasieskola medan de yrkesspecifika momenten genomförs på branschskolan.

För att attrahera arbetskraft behöver också status och löner höjas, och företagen måste börja se mer strategiskt på sin kompetensförsörjning. Satsa till exempel mer på nyanlända, bland annat genom att bli bättre på att värdera utländska högskoleutbildningar, bli mer flexibla när det gäller språkkunskaper och de olika rollerna inom företaget och erbjud praktik- och lärlingsplatser.

Sist men inte minst är den tredje, mycket viktiga delen i byggbranschens rekryteringsarbete att erbjuda en mer jämställd och inkluderande bransch som lockar till sig mer kvinnor. Att fortsätta vidare och framåt efter den uppmärksammade #sistaspikenikistan-kampanjen och se till att alla finns representerade i det viktiga arbetet med det hållbara byggandet.

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.