Rättvist byggande öppnar upp för fler byggherrar

Foto: Bengt Alm

Rättvist byggande öppnar upp för fler byggherrar

ANNONS

Annons

Sedan starten 2017 har Rättvist byggande genomfört drygt 120 arbetsplatskontroller och över 1400 leverantörer har kartlagts. Nu expanderar verksamheten så att fler byggherrar får möjlighet att ansluta.

Det pågår omfattande och välorganiserad arbetslivskriminalitet på svenska byggarbetsplatser. Branschorganisationer och banker har börjat visa handlingskraft, men fler behöver göra mer, menar Morgan Jansson, ordförande i styrgruppen för Rättvist byggande. Vid Rättvist byggandes kontroller, som görs oannonserade, upptäcks brister på i stort sett alla byggarbetsplatser. Det handlar om arbetskraft utan arbetstillstånd, ogiltiga ID-handlingar och en stor andel oanmälda underentreprenörer.

– Jag påstår att branschen står i lågor. Med Rättvist byggande försöker vi göra vad vi kan för att släcka branden. Branschen skulle behöva mobilisera men många i vår omvärld verkar vilja utreda vidare innan de agerar. Man tillsätter inte en utredning när det brinner, man samlas och släcker först, säger Morgan Jansson.

Verksamheten startade 2017 och år 2020 var modellen implementerad i fem kommunala bolag: Familjebostäder, Micasa Fastigheter, SISAB, Stockholmshem och Svenska Bostäder. Rättvist byggande omfattar tuffare krav vid upphandling, kartläggning av hela kedjan av entreprenörer och oannonserade kontroller på byggarbetsplatser. När oegentligheter upptäckts utfärdas viten, och lagbrott polisanmäls.

Byggherrarna som värd

Även privata byggherrar som vill ansluta sig till Rättvist byggande kommer nu att kunna göra det. Genom en ideell förening hos branschorganisationen Byggherrarna öppnar bolagen bakom verksamheten för fler aktörer.

– Vi verkar på en nationell arena och har ett brett nätverk. Genom föreningen för Rättvist byggande kan vi växla upp arbetet mot arbetslivskriminalitet och byggfusk, säger Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna.

Stockholmsbolagen som idag står bakom Rättvist byggande kommer att bygga upp verksamheten som en fristående förening med Byggherrarna som värd. Morgan Jansson kommer att leda arbetet vidare. Föreningen öppnar upp för nya medlemmar under 2021.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.