Något som kan kännas självklart är inte alltid det, rätt material är en sådan faktor som ibland förbises. För att uppnå önskad prestanda och kvalitet på det färdiga bygget är det viktigt att välja rätt sorts byggmaterial till rätt plats. Om fel material används kan det resultera i en mängd problem, både för entreprenör och slutkund.
Därför är det viktigt att materialleverantörerna blir involverade i ett tidigt skede, så att man minskar slöseriet och ökar effektiviteten i byggprocessen – något som också inkluderas i den alltmer diskuterade Lean-metoden.
Olika material har olika egenskaper när det gäller hållbarhet, styrka, flexibilitet, vikt och kostnad. Detta påverkar hur väl de kommer att fungera för olika byggprojekt och användningar. Om fel material används kan det resultera i flera utmaningar, inklusive säkerhetsproblem, strukturella fel och en risk för ökade kostnader.
Lean-metoden uppskattad inom flera områden
En princip som också kan användas i valet av byggmaterial är Lean. Lean-metoden har sin grund inom produktionssystem och handlar om att effektivisera processer och minimera slöseri genom att maximera användningen av resurser. Principen har sedan spridit sig till andra branscher runtom i världen och nu vinner metoden mark även i byggbranschen.
Genom att välja rätt byggmaterial till rätt plats kan man nämligen undvika att slösa resurser såsom tid och material. Dessutom kan materialtillverkare bidra till en förbättrad process genom att tillhandahålla material i rätt mängd, till rätt ändamål och vid rätt tidpunkt.
– Vi ser att Lean-metoden växer i popularitet i vår bransch och det förvånar mig inte. Vår roll i en sådan process är viktig eftersom vi tillhandahåller de material som behövs för byggprojektet. Därför måste vi ha en förståelse för Lean-principerna och byggprojektets specifika behov, så att vi kan erbjuda produkter som passar för det specifika ändamålet. Genom att samarbeta nära entreprenörer och byggare kan vi leverera rätt mängd material, till rätt plats – i tid, säger Fredrik Johansson, CEO Scandinavia på Xella, en av världens ledande tillverkare av innovativa bygglösningar i lättbetong och kalksandsten.
Finns ingen One size fits all
Genom att samverka med entreprenörer i ett tidigt skede kan Xella på ett enklare sätt rekommendera den kombination som passar projektet bäst, ger bäst prestanda och minimerar kostnaderna. Det uppskattas av bland andra Johan Lystbæk Vestergård, teknisk ansvarig i råhus-avdelningen hos fastighetsutvecklingsföretaget Birch Ejendomme.
– Att välja rätt material till rätt plats är något vi på Birch tänker mycket över under de tidiga faserna av ett projekt. Först tittar vi på hur vi faktiskt vill bygga och vad som blir mest kostnadseffektivt. Det finns tillfällen där det är bäst att bygga allt i ren betong, medan det i andra projekt kan vara mer ekonomiskt att mixa exempelvis lättbetong och kalksandsten. Vi använder till exempel kalksandsten när lasterna är höga eller till ljudväggar. Men poängen är att vi kan spara tid och pengar genom att välja rätt material från början och därför uppskattar vi naturligtvis i hög grad även rådgivning från materialtillverkare som Xella, säger Johan Lystbæk Vestergård.
Det är just valet mellan Ytong lättbetong och Silka kalksandsten som Xella själva ofta hör om från kunder.
– Ytong lättbetong är känt för sin höga isoleringsförmåga, medan Silka kalksandsten är brandhärdig och erbjuder en mer effektiv ljuddämpning. Genom att specificera var och varför ett material ska användas kan vi tidigt erbjuda vår rekommendation. Ett exempel är att använda Silka till innerväggar i rum som kräver mer ljuddämpning, till exempel sovrum eller tvättstugor. På så sätt kan man hitta den mest kostnadseffektiva lösningen, samtidigt som man undviker att slösa tid och resurser på att bygga med fel material, förklarar Fredrik Johansson.
Han kompletteras av Johan Lystbæk Vestergård:
– Att optimera och reducera byggavfall och optimera våra processer och värdekedjor är absolut något vi gör dagligen. En producent som Xella kan spela en nyckelroll i att optimera både leveranser av material och hantering av avfall. Det gäller också att leverantörer skapar packlistor och specifikationer för varje lägenhet vi ska bygga. På så sätt placerar vi endast de exakta materialen som behövs i varje byggnad eller lägenhet, vilket gör hela processen snabbare och mängden avfall märkbart mindre.
Johan Lystbæk Vestergård avslutar:
– Genom att kombinera till exempel Ytong lättbetong och Silka kalksandsten och använda rätt material till rätt plats kan vi på ett kostnadseffektivt sätt dra nytta av deras olika egenskaper och skapa en väggkonstruktion som är både brandhärdig, ljudisolerande och energisnål. Precis som Xella är vi också övertygade om att Lean-metoden kommer att ta en större plats vid bordet i framtiden och därför kommer vi att fortsätta ställa höga krav på våra leverantörer och deras material – och inkludera dem tidigt i processen.