Räddar tonvis med natursten genom återbruk

Räddar tonvis med natursten genom återbruk

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Logistikföretaget Wiklunds och naturstensproducenten Zurface har inlett ett samarbete för att minska bygg- och anläggningsbranschens miljöpåverkan genom att skapa marknadsplats för återbruk av naturstensprodukter. Bara sedan årsskiftet har man räddat 300 ton använd natursten från att bli avfall.

Wiklunds erbjuder hållbara logistiklösningar till fastighets- och byggbranschen och Zurface levererar natursten till allt från stora infrastrukturprojekt till privata trädgårdsprojekt. Tillsammans vänder de sig nu till entreprenörer, fastighetsägare och offentlig sektor i Storstockholms- och Uppsalaområdet och erbjuder att kostnadsfritt hämta natursten som blivit över och annars behöver hanteras som avfall.

Materialflöde som är cirkulärt

Stenen transporteras med Wiklunds miljöklassade fordon till Zurfaces anläggning i Stora Vika utanför Nynäshamn, där de tvättas, sorteras och lagras i väntan på att användas på nytt i nya projekt.

Annons

– Vi ser detta som ett steg mot ett cirkulärt materialflöde i bygg- och anläggningsbranschen. Natursten, som har en i det närmaste obegränsad teknisk livslängd och kan återbrukas nästan i oändlighet, lämpar sig väl för det. Det är dessutom en begränsad naturresurs som det råder brist på och som inte kan återskapas, säger Magnus Rödin, projektledare på Wiklunds.

Ingen hel sten behöver slängas

Zurfaces anläggningskunder har börjat få upp ögonen för miljönyttan som återbruket av natursten medför, och dess positiva avtryck i företagens CO2-redovisning.

– Det finns egentligen ingen anledning att slänga en enda sten så länge den inte är trasig. Marknaden måste inse att en återbrukad sten med färgskiftningar har en lika bra funktion som en ny, och vi hoppas att det här samarbetet ska bidra till en förändrad syn på det, säger Eric Tärnsten, försäljningschef på Zurface.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.