Puustelli får Europapatent på kökskoncept

Puustelli får Europapatent på kökskoncept

Puustelli Group Oy har beviljats Europapatent på uppfinningar i sitt kökskoncept Miinus.

De traditionella stommaterialen i inventarier, dvs. MDF- och spånskivan, har ersatts med återvinningsbar biokomposit. Råvaran är en kombination av polypropen och cellulosafiber som tillverkas i Finland. Sidorna i stommen i den patenterade konstruktionen tillverkas genom formsprutning. I enlighet med uppfinningen kan man tillverka stomdelar av olika typer och storlekar, men varje del kräver sin egen form. Färgerna i gjutdelarna kan också ändras flexibelt.

Ett helt Miinus-kök underskrider gränsvärdena för bästa nivå på inomhusluft med upp till hälften, beroende på val av material- och ytbehandling, uppger företaget.

– Inspirationen till utvecklingsarbetet föddes ur företagets vilja att göra något konkret för miljön. Vårt mål var att minska på det koldioxidavtryck som tillverkningen av kök orsakar samt ett köks miljöbelastning under hela sin livscykel. Projektet blev allt viktigare då efterfrågan på ekologiska alternativ ökade. Patenterade Miinus är nu bevisligen ett svar på denna efterfrågan, konstaterar Puustelli Groups VD Jussi Aine.

Foto: Jonas Eklund

Annons
Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment