Port of Skellefteå först ut att påla med återvunnet stål utan fossila utsläpp

Port of Skellefteå först ut att påla med återvunnet stål utan fossila utsläpp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under tisdagen bjöds media in till visning av utbyggnaden av Port of Skellefteå. Representanter från Peab, Skellefteå kommun, Port of Skellefteå och SSAB fanns på plats när Peab blev först ut i grund- och anläggningsbranschen att använda pålar som producerats med SSAB Zero ®, ett stål tillverkat i stort sett utan fossila utsläpp.

Materialvalet minskar koldioxidutsläppen med cirka 80 procent jämfört med om samma pålar hade tillverkats med traditionellt stål. Port of Skellefteå blir norra Sveriges nya logistikcenter.  Det nya hamnområdet blir 7 700 kvadratmeter stor till ytan och är en viktig del i Skellefteå kommuns samhällsutveckling. Hamnområdet utvecklas för att kunna ta emot fler och större transporter för att möta behovet hos Skellefteås växande näringsliv.

Kräver stor kompetens

-Norra Sverige har alltid varit viktigt för Peab, av många skäl. Här finns både affärer och en viktig del av hela Sveriges framtid med den gröna omställningen. Port of Skellefteå är ett bra exempel på detta och vi på Peab vill så klart kunna spela en viktig roll i den utvecklingen​. säger Jesper Göransson vd Peab.

Utbyggnaden av hamnen är ett tekniskt avancerat projekt där Peab får möjlighet att nyttja hela sitt hållbarhetskunnande. Det är också ett tydligt exempel på de stora industrisatsningar som sker just nu i regionen.

-Utvecklingen av det nya hamnområdet vid Port of Skellefteå kommer att ha en avgörande roll i samhällsomvandlingen och för de industrietableringar som sker här. Hållbarhetstänket är viktigt i alla delar av projektet och tillsammans med Peab vill vi bygga Sveriges mest hållbara kaj. Det är glädjande att vi är först ut med att använda pålar av återvunnet stål producerade utan fossila utsläpp och det är ett tydligt bevis på att vi omsätter vår vision till verklighet, säger Therese Bäckström Zidoli, funktionschef vid Skellefteå kommun.

Hela branschen behöver utvecklas

Ett krav på leverantörerna är hållbara materialval, vilket Peab tillgodoser genom att bland annat använda ECO-betong med lägre klimatpåverkan från Swerock och pålar av SSAB Zero ® – ett material baserat på återvunnet stålskrot och producerat med fossilfri el och biogas. Den volym återvunnet stål som SSAB levererat till Peabs projekt i hamnen räcker till cirka en fjärdedel av pålarna.

-Vi är glada att vårt utsläppsfria stål kan bidra till att minska klimatpåverkan i utbyggnaden av Port of Skellefteå. Tillsammans med partners som Peab lägger vi nu grunden för en fossilfri framtid, säger Thomas Hörnfeldt, chef för hållbara affärer på SSAB.

-Det är viktigt att våga gå i bräschen för hela branschens utveckling mot att nyttja de material med lägre utsläpp som finns att tillgå. Det blir möjligt när det finns samverkan mellan beställare, entreprenörer och leverantörer – som här i Skellefteå, säger Jesper Göransson vd Peab.

Fakta om Port of Skellefteå

Bygget av Port of Skellefteås nya kaj utförs i partnerskap mellan Skellefteå kommun och Peab Anläggning AB.
Projektet hade byggstart i januari 2024 och beräknas vara färdigställt i slutet av 2027.
Den nya kajen blir 275 m lång, 28 m bred och med ett djup på 12,5 m. Det är både längre, bredare och djupare än befintliga kajer. Kajen blir 7 700 kvm stor till ytan med en intilliggande terminalyta om ca 61 000 kvm.
Skellefteå kommun och Peab arbetar tillsammans för att aktivt minska klimatpåverkan i projektet.
Genom att använda stålpålar i SSAB Zero minskar koldioxidutsläppen med ca 80 procent jämfört med om samma pålar hade tillverkats med traditionellt stål.
Skellefteås samhälls- och industriutveckling gör att dagens hamn behöver kunna ta emot större fartyg och en större godsvolym. Skellefteå kommun har som ambition att ställa om godstransporter från väg till båt och järnväg. Därför är ett nytt hamnområde med en ny kaj som klarar kraven nödvändig.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.