Plåtpriset till Wingårdhs bostadshus i Hagastaden

Foto: Patrik Lindell

Plåtpriset till Wingårdhs bostadshus i Hagastaden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Wingårdhs vinner Plåtpriset 2022 för “Oxford” i Hagastaden, Stockholm. Juryn hyllade den höga kvaliteten i projektets alla delar.

I Hagastaden står två bostadshus, “Kvartetten Fas 1, Oxford”. Byggnaderna ska snart gå från två till fyra, men har redan hunnit prisas för sin skärpa, kvalitet och stilrena arkitektur.

“Välproportionerade och fint komponerade volymer som för tankarna till klassisk amerikansk höghusarkitektur. Plåtfasadens precisa utformning förstärker husens slankhet — en smakfull och tidlös elegans. Husens materialval och detaljutformning vittnar om ett bra samarbete mellan en ansvarsfull beställare och en kunnig arkitekt. Plåtarbetet är utfört med stor skärpa och är synligt även från husets insida”, lyder juryns motivering.

– Det är väldigt roligt att få vinna Plåtpriset 2022 för just den här byggnaden. Det är ju skärpan i plåtdetaljerna och plåtens fina skiftningar som gör projektet. Den höga kvaliteten var möjlig tack vare ett nära samarbete mellan arkitekt, beställare och plåtleverantör genom hela projektet, säger Paula Stenqvist, handläggande arkitekt på Wingårdhs.

Annons

Wallin har uppfört Kvartetten Fas 1, Oxford tillsammans med JV-partnern NREP. Fas 1 är det första kvarteret av två som Wallin uppför i Hagastaden. Kvartetten Fas 2, Coimbra, flyttas in vid årsskiftet 2022/2023.

Arkitekterna från Wingårdhs och beställarna från Wallin fanns på plats under arkitekturdagen PLÅT22 den 17 maj, då vinnaren av PLÅTPRISET 2022 avslöjades.

– Det var en fantastisk dag! Oerhört inspirerande med föreläsningar och framtidsspaningar och dessutom en vinst att fira. Vi har haft ett mycket gott samarbete med Wingårdhs och det syns uppenbarligen i resultatet, säger delägare och marknadschef Gustav Wallin.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.