Peab startar unikt projekt – lägger asfalt med lignin

Peab startar unikt projekt – lägger asfalt med lignin

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu inleder Peab Asfalt de första försöken i Sverige att lägga asfalt med lignin på en trafikerad vägsträcka i Sundsvall.

Med lignin hoppas Peab Asfalt kunna ersätta en del av det bitumen som idag används som bindemedel i asfalt. Företaget ingår sedan två år i ett EU-finansierat forskningsprojekt, REWOFUEL, där elva företag från åtta länder samverkar för att utveckla nya biobaserade produkter av restprodukter från skogsbruk, bland annat biobränsle till flyg.

Peab Asfalt har genomfört ett stort antal laboratorieförsök med lignin från projektpartnern SEKAB i Örnsköldsvik som visar på positiva resultat och är nu redo att ta nästa steg.

– Att vi nu får möjlighet att utföra fullskaleförsök är viktigt för att utvärdera om de fördelar vi ser i labbförsöken även uppnås i verkligheten. Förutom ligninets miljömässiga fördelar räknar vi också en positiv klimateffekt av att biomassa binds in i asfalten. De tekniska fördelar vi förväntar oss med lignin är främst bättre beständighet och ökat motstånd mot belastningsskador, säger Peab Asfalts innovationsstrateg Mats Wendel.

Klimatneutrala asfaltsmassor

Mats Wendel ser stora möjligheter till klimatförbättringar i framtidens asfalt.

– För att vara konkurrenskraftig gäller det att utveckla asfaltprodukter med rätt funktion och lägsta möjliga klimatpåverkan. Vi är nu inne i sista fasen av att konvertera samtliga fasta asfaltverk till att använda biobränslen i tillverkningsprocessen. Att vi är med i ligninprojektet är viktigt och ger oss möjlighet att i framtiden kunna leverera klimatneutrala asfaltsmassor. I denna strävan finns även andra intressanta produkter i utvecklingsportföljen, vilket gör framtiden hoppfull för hela asfaltbranschen.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.