Peab inleder forskningssamarbete med LTU

Illustration: Arkitema

Peab inleder forskningssamarbete med LTU

ANNONS

Annons

Peab och Luleå Tekniska Universitet har inlett ett samarbete inom systematiserat och hållbart byggande. Målet är att öka effektiviteten i branschen och att skapa ett mer hållbart byggande.

Peab och avdelningen för Industriellt och hållbart byggande vid Luleå Tekniska Universitet, LTU, har gemensamt identifierat hållbart byggande, digitalisering och resurseffektivitet som viktiga områden att samarbeta inom. Genom ett nytt samarbete får Peab en akademisk förankring och kan kvalitetssäkra sitt utvecklingsarbete och Luleå Tekniska Universitet får samtidigt möjligheten att testa projekt på student- och forskningsnivå i praktiken.

– Denna nära samverkan med Luleå Tekniska Universitet är väldigt positiv för oss inom Peab då vi kan dra nytta av forskningen i vår utveckling och hela vägen till vardagen i våra affärer. Vi har redan dragit igång med vårt första gemensamma projekt i samband med forskningen om systematiskt husbyggande, säger Mattias Lindström, teknikchef på Peab.

Klimat och lönsamhet

I forskningen tar Peab och LTU fram stöd till byggverksamheten så att de enkelt kan återkoppla från tidigare gjorda projekt. Verksamheten får också löpande stöd i viktiga frågor för att underlätta val av lösningar och metoder att använda i byggprojekten.

– Genom detta långsiktiga och strategiska samarbete med Peab får vi en stark partner som anammat senaste tekniken vilket passar Luleå Tekniska Universitets arbete med företagsnära forskning om byggandets hållbarhet och effektivisering. Vi drar nu igång utveckling som undersöker hur nya affärsmodeller kan utformas för Peab för att kunna träffa rätt effekter kring klimat, miljö och lönsamhet, säger Lars Stehn, professor och ämnesföreträdare på Industriellt och hållbart byggande vid Luleå Tekniska Universitet.

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.