Peab deltar i pilotprojekt för återbruk av trä

Foto: Peab

Peab deltar i pilotprojekt för återbruk av trä

ANNONS

Annons

Tillsammans med Beijer Byggmaterial och Wihlborgs startas nu ett pilotprojekt för återanvändning av trä från byggarbetsplatser. Först ut är projekt Kvartetten i Hyllie, Malmö.

Konceptet kallas för Gentræ, en sammanslagning av danska ordet för återbruk ”genbrug” och trä. Konceptet Gentræ utvecklades i Danmark av Beijers systerbolag Stark Danmark. Utifrån Starks arbetsmetod på danska byggarbetsplatser testar nu Beijer konceptet i Sverige. Peab kommer löpande att samla ihop allt trä som av någon anledning inte längre kan användas i projektet. När tillräcklig mängd samlats ihop kontaktas Beijer som analyserar materialet, sorterar det och ser vad som kan återbrukas.

För Peab betyder det att projektet kan återvinna spillbitar från formvirke och formplyfa, som annars hamnat i avfallscontainern. Det minskar både mängden avfall och kostnader för avfallshantering.

– På Peab har vi som mål att öka resurseffektiviteten i vår verksamhet och här samverkar vi bland annat med våra leverantörer för att hitta nya innovativa cirkulära lösningar. Det känns otroligt roligt att vi är igång nu och testar Gentræ tillsammans med Beijer och vår beställare Wihlborgs. Trä förbränns till största delen i Sverige idag så cirkulära alternativ för trä behöver verkligen utvecklas och det här är ett steg på vägen, säger Lotta Zachrisson, miljöspecialist på Peab.

WELL-certifierat kontorshus

Det första projektet som testar detta nya koncept för återbruk av trä är Wihlborgs projekt Kvartetten som ska bli ett kontorshus på 23 000 kvm. För att minska belastningen på klimatet väljs material med noggrannhet och målsättningen är att öka andelen från återbruk. Målet med projektet är att nå certifieringar enligt Miljöbyggnad guld, WELL och NOLLCO2.

– Vi är det första projektet i Sverige som testar det här nya konceptet, det känns såklart jättespännande. Den första hämtningen av material från oss på Kvartetten blir om några veckor. Utöver att Beijer hämtar material från oss kommer vi genom det här samarbetet kunna köpa återbrukat material från dem, som till exempel en tillfällig byggdörr som sedan kan återanvändas igen när vi är färdiga. På så sätt är vi verkligen effektiva med de resurser vi har berättar Carl-Filip Hedlund, arbetsledare på Peab.

Peab har nyligen också skrivit avtal med återbruksaktörer i Göteborg och Malmö för att kunna lämna överblivet byggmaterial till återbruk istället för att det ska bli avfall. Byggmaterialen säljs sedan av återbruksaktörerna till privatpersoner och företag där de får nytt liv.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.