Parken som ska klara klimatförändringar 100 år framåt

Illustration White Arkitekter

Parken som ska klara klimatförändringar 100 år framåt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

White Arkitekter står för utformningen av en ny park i Bergen. Förutom att erbjuda invånarna rekreation och bidrar till att det marina ekosystemet i bukten återhämtar sig, ska parken utformas för att stå emot 100 år av klimatförändringar.

Bergen kommun, White Arkitekter, AFRY och Difk ska tillsammans ta sig an Lungegårdsparken, ett avancerat projekt där en del av Lungegårdsvattnet fylls igen och blir ny landyta. En viktig del i utvecklingen av parkområdet är att skapa optimala förhållanden åt det marina ekosystemet, så att det kan återhämta sig. Detta görs bland annat genom att rensa och leda bort förorenat vatten. Terrasser anläggs också under vattnet för att hjälpa djur- och växtliv att etablera sig.

– Stads- och parkutveckling slutar nästan alltid vid vattenbrynet. I det här projektet är vattnet lika viktigt som land. Vi använder arkitekturen även under vattenytan genom att utforma ett undervattenslandskap som ska vitalisera det marina ekosystemet i den förorenade bukten, säger Kjetil Torgrimsby, landskapsarkitekt på White Arkitekter som i juni vann kommunens idétävling om parkens utformning.

Bäckar blir del av parken

Blågröna vegetationsområden kommer också att samla överflödigt vatten från parken och rensas innan det når bukten. Starefossen och Hansabekken, bäckar som idag är förlagda i rör under marken öppnas upp och blir en del av parken. Annat vatten som idag rinner ut i bukten nära strandkanten, leds bort från parken genom en pir som vågbrytare.

Bergen kommuns utveckling av parken ingår i det europeiska forskningsprojekt, ”EU Varcities”. Det är ett internationellt samarbetsprojekt där man bland annat forskar om hur grönområden i städer kan påverka fysisk och psykisk hälsa. Parken kommer att byggas i flera etapper och enligt plan färdigställas 2024/2025.

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.