Ökning av solceller med 63 procent under 2016

Ökning av solceller med 63 procent under 2016

Enligt ny statistik från Energimyndigheten fortsätter solcellsmarknaden att växa. Den installerade effekten i Sverige var vid årsskiftet 205,5 MW, motsvarande en årlig solcellsutbyggnad på 79,2 MW. Detta innebär att marknaden växte med 63 procent jämfört med de 48,4 MW som installerades år 2015.

Statistiken visar att nästan alla solcellssystem som installeras idag är takanläggningar på kommersiella och offentliga byggnader samt bostadshus. Endast sex procent av Sveriges solcellskapacitet är i form av centraliserade solcellsparker. Enligt Energimyndigheten tyder detta på att den främsta drivkraften fortfarande är att använda solcellerna till den egna elförbrukningen, snarare än som storskalig kraftproduktion.

– Vi ser att det steg för steg både blir enklare och mer lönsamt att skaffa solceller. De slopade kraven på momsregistrering för privatkunder från och med årsskiftet är ett exempel på detta, säger Sara Bargi, chef för enheten Hållbar el på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Priset på solcellsinstallationer fortsätter enligt rapporten att sjunka även om det inte går lika snabbt som för några år sedan. Själva solcellsmodulen motsvarar mellan en tredjedel och halva prislappen för ett färdigt system. Resten består av andra kostnader, såsom växelriktare och installationsarbete.

Foto: Energimyndigheten

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment