Ökad miljöpåverkan från byggsektorn

Ökad miljöpåverkan från byggsektorn

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Inhemsk produktion och import sammantaget innebär en trend med ökade utsläpp från bygg- och fastighetssektorn jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Boverket.

Myndigheten har publicerat statistik som visar bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan i Sverige och till följd av import för året 2017 (senast tillgänglig statistik). När både inhemsk produktion och import läggs ihop visar den senaste beräkningen av bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan en trend med ökade utsläpp och användning jämfört med året innan.

LÄS MER: Utsläpp av växthusgaserna från byggsektorn ökar

Utsläpp från importerade produkter

Den ökande trenden gäller för flertalet av de utvalda indikatorerna. Sedan 2008 visar utvecklingen av indikatorerna på en liten minskning av utsläpp av växthusgaser, kväveoxider och partiklar medan energianvändning och användningen av miljöfarliga kemikalier har ökat. Till exempel har den totala användningen av energi i bygg- och fastighetssektorn ökat med 9 procent sedan 2008. Totalt sett var utsläppen av växthusgaser (inhemska utsläpp och import) från bygg- och fastighetssektorn cirka 18,1 miljoner ton år 2017 vilket var något högre än året innan, då de låg på omkring 17,6 miljoner ton. Utsläppen från importerade byggprodukter är orsaken till ökningen mellan 2016 och 2017 då utsläppen från den inhemska produktionen har minskat med cirka 2 procent.

Sammantaget står sektorn för cirka 10 till 30 procent av miljöpåverkan i Sverige från svensk produktion inom de områden som följs upp med Boverkets miljöindikatorer. Miljöindikatorerna baseras på underlag från Statistiska centralbyrån.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.