Ökad efterfrågan av cirkulärt renoverade kontor

Återbrukade stolar på Linköpings universitet. Foto: MER Arkitekter

Ökad efterfrågan av cirkulärt renoverade kontor

ANNONS

Annons

Svenska företag efterfrågar mer och mer cirkulärt tänk vid renovering, nydesign och ombyggnad av nya och befintliga kontor, uppger MER Arkitekter.

– Just nu bygger väldigt många om sina kontor för ändrade arbetssätt efter pandemin. Och jämfört med samma period föregående år ser vi första delen av 2021 mer än en fördubbling av kunder som aktivt efterfrågat ett cirkulärt återbruk-tänk vid beställningar av ombyggnader och nya koncept av kontor, säger MER Arkitekters vd Niklas Larsén. Det kan bero på många saker, dels i kölvattnet av pandemin där man förstått att arbetsplatser kan behöva justeras fort, men framför allt tror vi att privatlivets självklara fokus på hållbarhet äntligen smittat av sig in i företagsvärlden och bolagsbeslut.

Vad som menas med cirkulärt renoverade kontor i detta fall är när man till allra största del återanvänder material, möbler och befintliga ytor för att skapa nya typer av arbetsytor, funktioner och/eller ett övergripande nytt inredningskoncept. För MER Arkitekter har man sett stora vinster i såväl kostnader som koldioxidutsläpp och avfall i sådana projekt. Som jämförelse motsvarade ett nyligen avslutat projekt för Uppsalahem, med 26 procents återbruk, hela 18 804 kilo besparat koldioxidutsläpp och 4,8 tons avfall.

– Vi har flertalet pågående projekt med fokus på återbruk bland annat hos myndigheter och universitet. För oss som kreativa arkitekter blir det en otroligt rolig utmaning, vi får bli “Uppfinnar-Jocke” allihop. I stället för att tänka till exempel “de stolarna passar inte det nya konceptet” tänker vi “hur kan vi göra om dessa på ett coolt sätt?”. Resultaten har blivit över förväntan och lett till en ny designmässig höjd och unikhet, samtidigt som vi stöttat kundernas hållbarhetsmål. Win win, verkligen, avslutar Niklas Larsén.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.