Nytt samarbete mellan Byggmaterialhandlarna och GS1 Sweden

Nytt samarbete mellan Byggmaterialhandlarna och GS1 Sweden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Branschorganisationen Byggmaterialhandlarna och GS1 Sweden har enats om att samarbeta kring förvaltning och utveckling av Vilmastandarden som reglerar krav på produktinformation från leverantörer till byggmaterialhandeln. Samarbetet syftar till att öka kunskap och expertis mellan parternas verksamheter.

Byggmaterialhandlarna är en branschorganisation för byggmaterialhandeln i Sverige och som verkar för att bland annat hjälpa till att positionera bygghandeln gentemot leverantörer, kunder och samhälle.

GS1 Sweden verkar för att ta fram standarder som skapar ett gemensamt affärsspråk för bland andra köpare, säljare och distributörer. GS1-standarder skapar möjlighet för företag att identifiera, märka och dela unik information över hela värdekedjan. Bland dessa standarder är Global Trade Item Number (GTIN) en av de mest använda för unik produktidentifiering globalt.

Ett skede där det händer mycket

Parterna har nu enats om att samarbeta kring förvaltning och utveckling av Vilmastandarden som Byggmaterialhandlarna har utvecklat och äger. Vilmastandarden består av ett regelverk för artikelinformation och varugrupperingskoden BK04 och reglerar på så sätt kraven på produktinformation från leverantörer till byggmaterialhandeln. För att sälja produkter i byggmaterialhandeln krävs att leverantörer distribuerar sin produktinformation enligt informationsstandarden Vilma.

Annons

Byggmaterialhandeln skapade branschstandarden Vilma redan 2006 för att på ett strukturerat vis få information från leverantörerna om produkterna som de säljer. Redan från start har krav på GTIN varit en del av standarden, eftersom GTIN gör det möjligt att kunna koppla på mer information om produkterna, säger Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna.
Byggbranschen är i ett skede där det händer mycket, och kraven på hur informationen kring produkters livscykel ska hanteras blir allt fler. Genom att samarbeta med Byggmaterialhandlarna tar vi ett steg i rätt riktning för byggbranschen och jag ser fram emot alla insikter och lärdomar vi kommer att få på vägen, säger Jonatan Tullberg, vd på GS1 Sweden.
Många av våra medlemmar ingår i internationella koncerner och vikten av att kunna hantera dataflödet på en global nivå blir allt viktigare. Vi kommer tillsammans med GS1 Sweden undersöka hur vi kan gå mot en mer internationell standardisering för att kunna göra datahanteringen så effektiv som möjligt för våra medlemmar och för byggbranschen i stort, säger Monica Björk.
GS1 Sweden har varit aktiva inom byggbranschen i många år och ser mycket positivt på samarbetet med Byggmaterialhandlarna.

Cirkulära värdekedjor blir allt viktigare

Samarbetet mellan Byggmaterialhandlarna och GS1 Sweden går bland annat ut på att säkerställa att Vilmastandarden fortsätter att utvecklas för att hela tiden vara uppdaterad mot de krav och regleringar som kommer framöver. De kommer även att titta närmare på processer för produktlanseringar, revideringsprocesser kring standardutveckling och hur man kan få till en högre datakvalitet. Dessutom kommer parterna att tillsammans analysera och utvärdera hur datadelning mellan svenska och internationella aktörer kan ske på bästa sätt.

Vikten av att byggbranschen har ett gemensamt språk blir allt tydligare, inte minst inom hållbarhet där digitala produktpass och klimatdeklarationer knackar på dörren.

Det ställs fler och fler krav på hållbara produkter/byggnader med cirkulära värdekedjor där ett gemensamt affärsspråk blir en nödvändighet för att kunna hantera informationsflödet med hjälp av globala standarder. GTIN gör det möjligt att kunna spåra produkter och information, vilket behövs för att kunna uppnå en hållbar samhällsbyggnad med obrutet flöde av information genom hela livscykeln. Därför är det arbete som vi och Byggmaterialhandlarna gör väldigt viktigt för oss och i stort sett för hela byggbranschen, säger David Almroth som företräder byggbranschen inom GS1 Sweden.
Samarbetet mellan GS1 Sweden och Byggmaterialhandlarna pågår under ett år med möjlighet till förlängning med ett år i taget.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.