Hur kan byggbranschen på ett framgångsrikt sätt ställa om från det linjära byggandet till det cirkulära? I senaste numret av Hållbart Byggande ger Ivana Kildsgaard, hållbarhets- och kvalitetschef på Tengbom, sin syn på hur branschen kan lyckas med cirkulärt och långsiktigt byggande.
Det krävs både samverkan, mod och ansvarstagande, menar hon: ”Vi kan inte vänta på att alla andra tar ansvaret att ställa om. Varje företag måste se till sin egen verksamhet och ställa sig frågan vad de kan göra för att bidra.”
Byggmaterialet spelar en stor roll när det kommer till en byggnads klimatpåverkan. Alexander Landborn, hållbarhetschef på LINK Arkitektur, menar att byggprocessen behöver en revolution för att minska koldioxidutsläppen. Vägen dit går genom mätning och målsättning, skriver Alexander Landborn i en krönika.
På tal om byggmaterial har framtiden för Cementas verksamhet på Gotland dominerat diskussionerna de senaste månaderna. Stängs kalkbrytningen i Slite ner befaras allvarliga konsekvenser för byggindustrin. Men forskare, som vår reporter Martina Nyhlin har intervjuat, menar samtidigt att cementkrisen måste bli en väckarklocka som sätter igång arbetet att minska andelen cement i betong.
Vi fördjupar oss också i tre projekt där byggmaterialen på olika sätt har en framträdande roll. På restaurang AIRA förenas öländsk kalksten, lärkträ och cortenstål i en poetisk hyllning till naturen. Museet Vrak knyter an till den gamla byggnadens robusta betongstomme med en symbolisk trappa och med 85 % återbrukat material växer det nya besökcentret vid Onsala Rymdobservatorium fram.